Intens en aangrijpend
De Soepbus is een intens en aangrijpend verhaal over keuzes, en hoe deze keuzes je leven kunnen bepalen. Het boek volgt Roos, een jonge vrouw die op straat leeft, en laat je ervaren hoe verwarrend en zwaar het leven zonder thuis kan zijn. Masja de Vogel neemt je mee in een wereld waar mentale kwetsbaarheid en manipulatie samenkomen – hoe kwetsbaar iemand kan zijn voor een persoon die manipulerend is, zoals Lugi, en welke impact dat heeft op het leven en zelfbeeld van Roos.
Het verhaal wisselt op een bijzondere manier tussen heden en verleden. In elk hoofdstuk wordt er meer onthuld over wat Roos heeft meegemaakt en hoe ze uiteindelijk op straat belandde. Door deze opbouw krijg je stukje bij beetje inzicht in haar verleden en in de keuzes die haar hebben gevormd, wat haar verhaal des te indringender maakt. Ik voelde constant medeleven voor Roos en haar pijnlijke situatie, terwijl Lugi’s rol me regelmatig kwaad maakte door zijn kille omgang met haar.
De schrijfstijl van Masja is vlot en toegankelijk, waardoor je het verhaal snel leest. Elk personage is zorgvuldig uitgewerkt, met hier en daar een vleugje mysterie die je blijft intrigeren. Het einde vond ik prachtig; het laat zien hoe Roos uiteindelijk de kracht vindt om zelf een laatste beslissing te nemen.
De Soepbus is een must-read voor iedereen die zich wil laten raken door een eerlijk en confronterend verhaal over leven op straat, mentale gezondheid, en het effect van ongezonde relaties. Een boek dat blijft hangen!