Interessant
Anders dan de titel doet vermoeden, draait Het blauw van Rembrandt niet om de beroemde schilder, maar om zijn schoonzoon Cornelis. In het verhaal, dat begint in het Rasphuis in 1669 te Amsterdam, staat Cornelis centraal; in het begin heeft hij nog helemaal niets met Rembrandt te maken. Wat volgt is een levendig en vermakelijk relaas waarin de ene na de andere gebeurtenis elkaar opvolgt, waardoor je als lezer voortdurend benieuwd blijft naar wat er nu precies aan de hand is.
De schrijfstijl is vlot en beeldend, waardoor je je moeiteloos terugvoert in het Amsterdam van 1669. Veel personages en locaties zijn gebaseerd op feiten, wat de historische waarde van het boek versterkt; ik betrapte mezelf er meerdere keren op dat ik even googlede om meer over de echte mensen te weten te komen. Toch zorgt de overvloed aan opeenvolgende gebeurtenissen soms voor een wat langdradige en ongeloofwaardige verhaallijn.
Al met al biedt Het blauw van Rembrandt een interessante kijk op een minder belicht aspect van de 17e eeuw, maar mist het soms de strakheid die je zou verwachten. Daarom geef ik dit boek 3,5 van de 5 sterren.