Bijzonder verhaal

LezenmetJessica 28 april 2025
Zolang de citroenbomen bloeien van Zoulfa Katouh is een roman die liefde en oorlog met elkaar verweeft. Het vertelt het verhaal van Salama, een jonge vrouw die haar familie en thuisland Syrië verscheurd ziet worden door oorlog. Tussen het verlies en de angst bloeit onverwacht een liefdesverhaal op, wat haar voor een onmogelijke keuze stelt: blijven en vechten of vluchten naar een veilig land.

Hoewel het boek op momenten aangrijpend is en de harde realiteit van oorlog invoelbaar maakt, voelde het voor mij te langdradig. Het romantische aspect neemt een grote plaats in binnen het verhaal, waardoor de focus op het dagelijks leven in een oorlogsgebied minder sterk naar voren komt dan ik had gehoopt. Het had óf compacter gekund, óf een andere wending moeten nemen waarbij het leven in Syrië – zonder de nadruk op verliefd worden – centraal stond.

Dat neemt niet weg dat Zoulfa Katouh een meeslepende schrijfstijl heeft en de sfeer van wanhoop en hoop mooi weet neer te zetten. De boodschap van het boek is krachtig, maar persoonlijk had ik liever gezien dat het verhaal zich minder richtte op de liefde en meer op de realiteit van het conflict. Voor wie houdt van emotionele romans met een mix van geschiedenis en romantiek, is dit zeker een boek om te overwegen. Maar wie vooral zoekt naar een diepgaande weergave van het leven in een oorlog, zou wellicht iets anders moeten kiezen.

Meer recensies van LezenmetJessica