Spannend vervolg

LezenmetJessica 19 april 2025
Zwart Huis is het langverwachte vervolg op De Talisman, een boek dat ik zo’n twintig jaar geleden las, maar dat me altijd is bijgebleven. De verwachtingen waren dus hoog, en met Zwart Huis weet het schrijversduo King en Straub opnieuw een spannend verhaal neer te zetten.

Het boek start op een bijzondere manier: als een soort allesziend personage zweef je boven het verhaal, terwijl je wordt geïntroduceerd aan een breed scala aan personages. Vooral in het begin zijn dit er behoorlijk wat, en eerlijk gezegd vroeg ik me regelmatig af waar dit allemaal naartoe zou gaan. Toch wordt die opbouw later in het boek duidelijk beloond. Halverwege komt het verhaal in een heerlijke stroomversnelling, en ben je juist blij dat al die personages zo zorgvuldig zijn neergezet — ze geven het verhaal echt diepte.

Net als in De Talisman speelt een deel van het verhaal zich af in de parallelle wereld, wat altijd een extra laag spanning en mysterie toevoegt. Toch vond ik dat die parallelle wereld in dit vervolg wat te weinig aandacht kreeg. Hier had ik eerlijk gezegd meer van verwacht, juist omdat die wereld in het eerste deel zo’n grote indruk op me had gemaakt.

Desondanks blijft Zwart Huis absoluut een spannend en meeslepend boek. King en Straub weten als geen ander hoe ze sfeer moeten bouwen, en het verhaal laat je tot het einde niet los. De opbouw is traag maar zorgvuldig, en als het eenmaal op gang komt, is het moeilijk weg te leggen.

Een spannend vervolg op De Talisman, met een sterke opbouw en een mooie beloning halverwege. De rol van de parallelle wereld had wat groter mogen zijn, maar het blijft een meeslepende en goed geschreven thriller die je als fan zeker gelezen moet hebben

Meer recensies van LezenmetJessica