Verrassende feelgood met diepgang

Lezenmetlevy 30 september 2024
Femke is muzikante, ze zingt in een band en geeft muziekles op een basisschool. Ze zou dolgraag haar eigen liedjes uit willen brengen, maar al haar pogingen om door te breken zijn tot nu toe niet succesvol geweest. In een laatste poging besluit ze auditie te doen voor een een nieuw tv-programma; De Liedfabriek. Tijdens haar deelname moet Femke niet alleen dealen met alles wat er komt kijken bij deelname aan een tv-programma, maar ook met een veel te aantrekkelijk jurylid en de zorgen om haar zieke moeder die uitgezaaide kanker heeft.

De Liedfabriek verraste me door niet alleen een fijne feelgood te zijn, maar ook een boek over liefde, vriendschap en verlies. Echt een feelgood met diepgang dus en een boek dat je zeker leest met een lach en een traan.
Ik had in het begin wel wat moeite om me in te leven in Femke. Haar kijk op het leven vond ik soms net even iets te onrealistisch en dromerig, maar gelukkig was daar altijd haar buurvrouw Truus om haar weer met beide benen op de grond te zetten. Truus is dan ook echt wel mijn favoriete personage. Deze krasse dame van 84, die niet van bingo en geraniums houdt, heeft het hart op de tong en is nooit te beroerd om Femke van goudeerlijk commentaar te voorzien. Het lijkt me fantastisch als ik op de leeftijd ook zo heerlijk eigenzinnig en eigenwijs ben!

Leuke toevoegingen aan het boek waren het kijkje achter de schermen bij een talentenjacht (kandidaten lopen na de aankondiging niet het podium op, maar een kast in :D) en de prachtige songteksten van Marjon. Zij heeft een deel van de liedjes uit dit boek zelf geschreven en gezongen. Voorin het boek vind je een QR-code om de liedjes te beluisteren.

Meer recensies van Lezenmetlevy

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder met zijn kenmerkende warmte, scherpzinnigheid en humor.

Een roman die bijna uit zijn voegen barst van emotie met een prachtige schrijfstijl en onvergetelijke personages, een verhaal dat je telkens weer zult willen herlezen.

Parijs 1942. Miri ontsnapt aan een razzia en komt terecht op het platteland. Op een nacht krijgt ze een gevaarlijke missie. Slaagt ze erin om zowel haar eigen leven als dat van anderen te redden?