Iets té mindful
Ik keek ontzettend uit naar mijn kennismaking met het genre ‘mindful romance’, maar dit boek was het helaas niet echt voor mij. Laat ik vooropstellen dat de schrijfster ontzettend veel mooie beschrijvingen kan geven aan abstracte en op het eerste oog simpele dingen. De omschrijvingen zijn gedetailleerd en het is heel eenvoudig om precies voor je te zien wat de auteur onder woorden probeert te brengen. Helaas zit hier ook een keerzijde aan, want soms was het voor mij echt te veel van het goede. Het begint doet een beetje onlogisch aan. Er wordt slechts in een aantal bladzijden onthuld wat Vio al die tijd voor zichzelf heeft gehouden, waardoor Nele zich beseft dat ze al die tijd een bepaalde muur om zichzelf heeft heen getrokken. Mijns inziens heeft Vio geen duidelijke reden om ervoor te kiezen haar geheim juist op dat moment kenbaar te maken, waardoor ik niet goed weet wat de bal heeft doen rollen. De gebeurtenissen komen daardoor niet heel natuurlijk over, maar een beetje geknutseld in dienst van het verhaal. Daarnaast ligt het er voor mij in dit boek allemaal wel heel dik bovenop. Hetgeen Nele meemaakt en doet, voelde voor mij niet heel oprecht vanuit het personage, maar meer een manier van de schrijfster om duidelijk te maken dat zij wil dat haar personage in een bepaald proces zit. Het lag er voor mij te dik bovenop dat er sprake moest zijn van ‘mindful’. Er werd steeds nadruk op gelegd, terwijl het op een natuurlijke en geleidelijke manier ook duidelijk was geworden voor de lezer.
Zodra ik gewend was aan de manier waarop de auteur zaken met veel nadruk en expressie kenbaar maakte, kon ik beter van het verhaal genieten. Nele ontmoet Hella die haar kan geven wat ze zoekt en zo leer je ook het verhaal van Hella kennen, dat interessant is. De uiteindelijke dynamiek van Hella, haar man en Nele was voor mij reden genoeg om het verhaal toch met een goed gevoel dicht te slaan.