Leven in oorlogstijd
Historische romans zijn mijn favoriete genre. Een goed boek van dit genre kan ik dan ook zeer waarderen. Bij de eerste paar bladzijden van Ik zie je aan de overkant was ik direct enthousiast. Je volgt de levens van verschillende personages en dat zorgt ervoor dat het lekker vlot leest, omdat ieder personage steeds wel iets meemaakt wat boeiend blijft. Daarnaast leef je naar een grote gebeurtenis, Operatie Market Garden, toe. Jij als lezer wordt daar steeds aan herinnerd door de aankondiging aan het begin van een aantal hoofdstukken, maar de personages in het boek zijn zich hier nog niet van bewust, dat maakt dat je graag verder wilt lezen om te ontdekken hoe de auteur deze gebeurtenis laat ontvouwen voor de personages. Hoewel het centrale thema in het verhaal zich overduidelijk rond de Tweede Wereldoorlog afspeelt, gaat ook het ‘gewone’ leven op bepaalde vlakken door en je merkt als lezer dat de personages onderling ook geheimen voor elkaar hebben. Ik houd van boeken waarin sprake is van ‘eind goed, al goed’, maar ik weet ook dat het realistisch gezien vrijwel onmogelijk is om zo’n einde te mogen verwachten in een historische roman over een zeer moeilijke periode in de geschiedenis. Ik zie je aan de overkant is een mooi uitgewerkte historische roman met een lach en een traan. Als dit jouw genre is, dan zou ik dit boek voor de volle honderd procent aan je aanraden.