Verrassend
Een intrigerende titel en flaptekst, met een verrassende inhoud. De rode draad in dit verhaal is toch wel afscheid nemen.
Nadat hun kindje Jip te vroeg wordt geboren, en kort daarna overlijdt, loopt de relatie van Viktor en Mischa op de klippen.
Noodgedwongen trekt Viktor weer in bij zijn vader Leo. Op zijn oude dag heeft Leo een slagerij aan huis succesvol waar ambachtelijke worsten maakt. Op woensdagen heeft Leo een vriendin, ‘een girlfriend experience’.
Vincent Kortmann heeft een fijne schrijf- / vertelstijl waardoor je door de hoofdstukken vliegt. Al moest ik er wel even aan wennen dat de gesproken tekst niet tussen aanhalingstekens staat. (Dat went snel kan ik zeggen)
Het is mooi om te lezen hoe vader en zoon elkaar weer terugvinden. Tijdens sommige gebeurtenissen betrapte ik mezelf erop dat ik erom moet gniffelen. Op andere momenten voelde ik plaatsvervangende schaamte. En de passages waarbij Viktor alleen in het huis van Leo op de bank zat en in Groningen las ik dan weer met een brok in mijn keel.
Ik zal eerlijk zijn; ik weet niet of ik het boek in de boekwinkel had opgepakt, maar ik ben blij dat ik het wel gelezen heb.