Hebban recensie

Smakelijk, maar niet zo spannend

Lieke Roovers 03 december 2024 Hebban Recensent

Brigantia is het derde deel van de 'Centurion'-serie van de Britse historicus en auteur Adrian Goldsworthy (1969). De centurion in kwestie is Flavius Ferox die, in Brittannië in het jaar 100, de opdracht krijgt om een gemêleerd gezelschap schurken te achtervolgen, hun misdaden te wreken en hun achterliggende beweegredenen te bloot te leggen. Deze missie blijkt het startsein van de ontrafeling van een gevaarlijk complot. De historische thriller is in 2019 in het Engels verschenen en nu naar het Nederlands vertaald door Joost van der Meer en William Oostendorp.

'Goldsworthy slaagt er eveneens in om van hem een sympathiek en zelfs nobel personage te maken, zonder hem té moderne denkbeelden mee te geven.' – recensent Lieke

Voorin het boek staan twee kaarten van Brittannië om de lezer een idee te geven van waar de actie zich afspeelt, en een lijst van plaatsnamen met de Romeinse naam en de corresponderende plaatsnamen in de 21ste eeuw. Achterin volgt uitleg over de historische achtergrond, in hoeverre de fictie overeenkomt met wat er bekend is van de Romeinse geschiedenis en staat ook een verklarende woordenlijst.

Flavius Ferox wordt door zijn meerderen vooral ingezet als een soort rechercheur bij de politie: hij wordt voortdurend aangewezen om misdadigers op te sporen, aan te houden of uit te zoeken wat ze van plan zijn. In principe fungeert hij als een ouderwetse detective, maar tegelijkertijd is hij, net als in hedendaagse thrillers vaak het geval is, zelf regelmatig het doelwit van de slechteriken. Dat, samen met zijn eigenlijke functie als centurion en de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, zorgt ervoor dat Ferox een curieuze, interessante mix is van bekwame soldaat, eigenzinnige speurder en trouwe gezagsdrager. Goldsworthy slaagt er eveneens in om van hem een sympathiek en zelfs nobel personage te maken, zonder hem té moderne denkbeelden mee te geven. Dat is een bewonderingswaardige prestatie, want de samenleving zat lang geleden nou eenmaal radicaal anders in elkaar en het is soms moeilijk als lezer om toentertijd massaal gedeelde overtuigingen, die tegenwoordig in ongenade zijn gevallen, te excuseren. Aan de andere kant is een personage met volkomen anachronistische ideeën ook weer niet geloofwaardig. Goldsworthy manoeuvreert met gemak om deze valkuilen heen.

Het is wel jammer dat de roman naargelang het boek vordert steeds nadrukkelijk leunt op de twee eerdere delen. Aanvankelijk lijkt het verhaal eenvoudig te volgen zonder voorkennis. Af en toe is er een korte verwijzing naar gebeurtenissen die voorafgaand aan dit deel hebben plaatsgevonden, maar dat is simpelweg een beetje extra informatie over de achtergrond van de huidige plot. Een tikkeltje misleidend doet Brigantia een tijdje alsof het zich prima laat lezen als losstaande roman. Gaandeweg verandert dit echter en wordt de hoeveelheid achtergrondinformatie ietwat overweldigend. Je haalt absoluut meer uit dit boek als je de voorgaande delen gelezen hebt. Daarbij komt dat de aandacht voor de historische details enigszins ten koste gaat van het tempo. Het is toch een thriller en dan is het niet de bedoeling dat de suspense op de tweede plaats komt.

Adrian Goldsworthy kiest ervoor om veelvuldig voorrang te geven aan het geschiedkundige aspect, waardoor het boek inboet aan spanning, maar desalniettemin is Brigantia een smakelijke historische thriller met een boeiende hoofdpersoon.

Wil jij ook meer en leuker lezen? Lees dan dit boek voor de Hebban Reading Challenge van 2024!

Vink er bijvoorbeeld de volgende checklistcategorieën mee af: 'Lees een waar boek' en 'Lees een oud boek'. Meedoen kan via Hebban.nl/challenge.

Meer recensies van Lieke Roovers

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!