Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Succesvolle moderne interpretatie

Lieke Roovers 17 oktober 2022 Hebban Recensent

Sofie Amundsen ontvangt opeens existentiële vragen in haar brievenbus. Deze vormen de inleiding tot een cursus filosofie. De jonge vrouw vermaakt zich prima met de post, die haar meeneemt naar allerlei belangrijke personen en plaatsen in de geschiedenis van de filosofie. Gaandeweg filosofeert ze er zelf op los, maar ze is ook benieuwd naar de verzender van de boodschappen.

'De inhoud is ook nog eens heel vermakelijk in beeld gebracht. Altijd aantrekkelijk en vaak oogstrelend.' – Recensent Lieke

Klinkt dat bekend? Dat kan kloppen, want dit beeldverhaal is gebaseerd op De wereld van Sofie van Jostein Gaarder. Ongeveer dertig jaar geleden werd deze roman een internationaal succes en nu is er dus een gelijknamige stripversie: De wereld van Sofie, met een scenario van Vincent Zabus en tekeningen van Nicoby. De ondertitel, 'Eerste deel, de filosofie, van Socrates tot Galileï', verklapt dat het boek in delen gesplitst is. De graphic novel is vertaald door W. Davids.

Aan de hand van de avonturen van Sofie leer je als lezer over de geschiedenis van de filosofie en, in het verlengde daarvan, van de mensheid. Veel ervan is verrassend actueel, zoals de manier waarop mensen door de eeuwen heen zijn omgegaan met nog niet verklaarde fenomenen. In dit tijdperk van fake news en complottheorieën is dat natuurlijk bijzonder interessant.

'Je zou je kunnen voorstellen dat de onwetenden meer vertrouwen hebben in die schreeuwers dan in degenen die de limieten van hun kennis inzien.'

Zo stipt de ontdekkingstocht van Sofie verschillende van dit soort thema’s aan waarmee nog steeds wordt geworsteld: klimaat, vrijheid, seksisme et cetera. Door al deze informatie te verpakken in de belevenissen van de vlotte Sofie én de stripvorm waarin het verhaal gegoten is, verzandt het nimmer in een droge geschiedenisles. Het blijft namelijk niet bij abstracte concepten, want de hoofdpersoon maakt zich oprecht druk over deze onderwerpen en de wijze waarop er tegenwoordig over gediscussieerd wordt. Dat voegt realisme toe aan een boek dat bij vlagen ronduit fantastisch, in de betekenis van toverachtig, is qua gebeurtenissen.

De inhoud is ook nog eens heel vermakelijk in beeld gebracht. Altijd aantrekkelijk en vaak oogstrelend. Plus, de tekeningen ondersteunen en verduidelijken het verhaal werkelijk. Met een illustratie die de volle twee pagina’s langs elkaar bestrijkt, wordt de grot-allegorie van Plato bijvoorbeeld perfect uitgebeeld. Het is soms moeilijk om je het boek voor te stellen zonder deze visuele begeleiding. Ook het mysterie-element – Sofie probeert de identiteit van haar filosofie-mentor te achterhalen – leent zich goed voor de graphic novel-vorm. Het enige minpunt is dat de combinatie van beeld en verhaal soms een tikkeltje te simpel aandoet, alsof het boek niet bedoeld is volwassenen, maar voor jongvolwassenen of zelfs voor kinderen.

De wereld van Sofie borduurt succesvol voort op het idee van het bronmateriaal om de geschiedenis van de filosofie in verhaalvorm te vertellen en ondersteunt deze moderne interpretatie doeltreffend met eersteklas illustraties. De leuke cliffhanger waarmee dit deel eindigt, maakt nieuwsgierig naar het tweede, laatste deel.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Lieke Roovers

Gesponsord

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur