Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Genuanceerd en empathisch

Lieke Roovers 05 juli 2021 Hebban Recensent

De Kameroens-Amerikaanse Imbolo Mbue (1982) debuteerde in 2016 met Zie de dromers en won prompt de PEN/Faulkner Award voor fictie. Nu, vijf jaar later, verschijnt haar tweede roman. Hoe mooi wij waren speelt zich af in Kosawa, een dorp in West-Afrika. Een Amerikaanse oliemaatschappij boort daar naar olie, zonder zich te bekommeren om het effect van hun werkzaamheden op de bewoners van het dorp. Hun land en water wordt vergiftigd, kinderen sterven en keer op keer belooft het bedrijf beterschap. Na jaren van valse beloften komen de dorpelingen in opstand. De roman is uitmuntend vertaald door Heleen Oomen en Jeske van der Velden.

'De regering en Pexton hebben ons geen andere keus gelaten dan te doen wat nodig is om gehoord te worden. Zij spreken de taal van de vernietiging tegen ons, laten wij die ook tegen hen spreken, als dat de taal is die ze begrijpen.'

Mbue smijt je meteen middenin de actie en dat werkt als een tierelier. De familie Nangi – dochter Thula, oom Bongo, moeder Sahel, oma Yaya en zoon Juba - fungeert als middelpunt van de roman, die rond de dertig jaar bestrijkt. Door hun ogen bezien we de gebeurtenissen, afgewisseld met hoofdstukken vanuit het perspectief van ‘de kinderen’: leeftijdsgenoten van Thula. Deze vertelwijze zorgt ervoor dat de afzonderlijke familieleden bijzonder goed uit de verf komen. Elk van hen heeft zo zijn eigen manier van omgaan met de situatie en doordat de auteur ieders gevoelens en gedachten toont, krijg je een intiem inzicht in hun beweegredenen. Tegelijkertijd wordt de collectieve wanhoop en verontwaardiging van het dorp tot leven gebracht dankzij de meervoudsvorm die gehanteerd wordt in de hoofdstukken vanuit de kinderen. Doordat je als lezer zo dicht op de huid zit van de personages, begrijp je waarom ze uiteindelijk hun toevlucht nemen tot geweld.

Er is volop aandacht voor de traditionele gebruiken van de dorpelingen en Mbue schuwt de negatieve aspecten hiervan niet. De slimme Thula dreigt het slachtoffer te worden van de patriarchale samenleving, want haar ambitie reikt verder dan trouwen en kinderen krijgen. Haar keuzes kunnen op weinig respect rekenen en uiteindelijk leiden de halsstarrige denkbeelden van haar omgeving zelfs tot een goedbedoeld maar uiterst pijnlijk verraad door haar vrienden. Dit is zeker niet het clichéverhaal van bijkans heilige dorpelingen die vechten tegen het kwaadaardige Westen. Daarvoor is deze roman veel te realistisch en gelaagd.

Kosawa is duidelijk een archetype van wat over de hele wereld plaats heeft gevonden en nog steeds aan de gang is. Mbue trekt het verhaal heel breed. Ze haalt voorbeelden aan van soortgelijke voorvallen in de VS, zoals de aanleg van oliepijpleidingen over heilig land en de slechte staat van het water in Flint, Michigan. Tegelijkertijd wijst ze erop dat de bevolking van verschillende niet-Westerse landen gedurende de geschiedenis telkens opnieuw de last heeft moeten dragen van zulke praktijken. Eerst was het slavernij, daarna dwangarbeid en tegenwoordig zijn zij voornamelijk degenen die de gevolgen ondervinden van milieuvervuiling ten bate van het economische gewin van anderen. Mbue zet dit invoelend en uitzonderlijk overtuigend uiteen, waardoor het boek geslaagd is als roman maar eveneens als een waarschuwing voor de natuurlijke consequenties van de consumptiemaatschappij.

'Dit verhaal moet worden verteld, al zal het niet elk oor welgevallen, al vertelt onze mond het niet met plezier, ons verhaal mag niet onverteld blijven.'

In Hoe mooi wij waren blijft de geschiedenis zich meedogenloos herhalen. Mbue weet hoe de wereld werkt en doet dat gedetailleerd uit de doeken, met empathie en nuance. Ze laat zien dat verzet soms de enige optie is en dat je altijd hoop moet blijven houden.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Lieke Roovers

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!