Hebban recensie

Genieten voor de elite

Lieke Roovers 24 oktober 2017 Hebban Recensent

Ton Hoenselaars (1956) is hoogleraar vroegmoderne Engelse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. In 2012 viel hem de eer te beurt om zich de Sam Wanamaker Fellow van Shakespeare’s Globe in Londen te mogen noemen. Dat betekent dat hij zich bezig mocht houden met alle projecten binnen deze replica van het beroemde Globe Theatre.

Shakespeare Forever! gaat niet zozeer over Shakespeare, aangezien er vrij weinig over zijn persoon bekend is, of zijn werken, maar juist over de interactie van zijn oeuvre met de maatschappij. Dit behelst de invloed die de periode waarin de toneelstukken geschreven en opgevoerd werden had op hun vorm en inhoud, maar ook hoe de veranderingen door de jaren heen hun weerslag hebben gehad op de manier waarop de gedichten en de theaterstukken benaderd en aangepast zijn. Tenslotte wordt er vanzelfsprekend aandacht besteed aan de onverminderde en schijnbaar oneindige impact van Shakespeare op de populaire cultuur.

In de inleiding corrigeert Hoenselaars meteen op een heldere manier het wellicht foutieve beeld van de lezer over Shakespeare. Ja, zijn toneelstukken werden opgevoerd voor de adellijke stand, maar óók voor het gewone volk. Verder plaatst Hoenselaars de man en zijn werk in de goede historische, politieke en internationale context. Duidelijk van toon en in overzichtelijke hoofdstukken opgedeeld: Shakespeare Forever! gaat prima van start.

Op grappige doch gedecideerde wijze zet Hoenselaars de aanhangers van de theorie dat Shakespeare in werkelijkheid Edward de Vere was weg als fanaten met tunnelvisie. Zelf waakt de auteur ervoor om te snel conclusies te trekken of dingen op een voor hemzelf aantrekkelijke manier te interpreteren. Hij mag dan een enorme bewonderaar van Shakespeare zijn; hij heeft geen onrealistisch ideaal van zijn held voor ogen en is zich terdege bewust van diens tekortkomingen.

Hoenselaars hanteert een redelijk losse schrijfwijze. Het boek is doorspekt met leuke grapjes en verwijzingen naar bijvoorbeeld Taylor Swift (ja, echt!), Arnold Schwarzenegger en Blackadder. Toch is Hoenselaars’ universitaire achtergrond duidelijk voelbaar in het taalgebruik. Hij behandelt de materie in een stijl die academici gewend zijn, maar die de minder wetenschappelijk onderlegde lezer wel eens onaangenaam zou kunnen verrassen. Hoenselaars schrijft niet vervreemdend – helemaal niet zelfs – maar toch begint Shakespeare Forever! gaandeweg meer te lijken op een naslagwerk dan een leesboek.

Aangezien Hoenselaars het boek opent door af te rekenen met het idee dat Shakespeare alleen voor de elite zou zijn, is het ironisch dat Shakespeare Forever! de neiging heeft om zich te richten tot de bovenlaag van de bevolking in plaats van tot de gewone lezer. Hierdoor is het twijfelachtig of het boek de gemiddelde Shakespeare fan zal kunnen bekoren. Maar als de lezer bereid is om een beetje moeite te doen, dan biedt Shakespeare Forever! een schat aan informatie over de aanhoudende invloed van de werken van de bard op de wereld.

Meer recensies van Lieke Roovers

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur