Humoristisch verhaal met ethisch dilemma over dieren in gevangenschap

Liesbeth Louise 12 juli 2024
Wat me het eerste opviel aan dit boek was de opmerkelijke titel en de leuke omslag met VW busje en koala. Wat misschien vreemd lijkt, maar er komt ook een koala in het verhaal voor. Ik luisterde dit boek in audiovorm fantastisch voorgelezen door Mark Omvlee, ik heb enorm genoten van de nuances die hij in de teksten legde.

Ik heb dit boek met ontzettend veel plezier geluisterd. Het is humoristisch maar tegelijkertijd ook ontroerend en het zet je aan het denken over dieren in gevangenschap en wat echte vrijheid betekent.

Het verhaal draait om Adam Vieri, een dierenverzorger in een dierentuin in Stockholm. Volgens de nieuwe directeur, Camilla, zitten ze in de showbusiness en moeten ze spannende dieren aankopen om meer bezoekers te trekken. Ze nemen olifanten, leeuwen en gorilla’s over van een circus dat gaat sluiten. Adam begint hier steeds meer vraagtekens bij te zetten en zijn idealisme botst met Camilla's zakelijke benadering. Samen met Natalie, de dierenverzorger van het circus, bedenkt hij een krankzinnig plan om de dieren uit hun gevangenschap te bevrijden en naar Kenia te brengen. Ze krijgen daarbij hulp van Adam's beste vriend David, een vermakelijk personage dat altijd overal voor in is.

Er gaat nogal wat mis bij de voorbereiding en uitvoering van hun plan. Het grote ethische dilemma in het boek is of ze dit allemaal voor de dieren hebben gedaan of voor zichzelf? Dit is iets wat Adam en Natalie zich pas achteraf realiseren, wanneer niet alles verloopt zoals ze hadden gehoopt.

Meer recensies van Liesbeth Louise