Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Medusa's verhaal in een menselijk jasje

Linda de Jong 04 april 2023
'Monsters zijn, wat? Lelijk? Angstaanjagend? Gorgonen zijn beide dingen, zeker, hoewel Medusa dat niet altijd was. Kan een monster mooi zijn als het nog steeds angstaanjagend is? Misschien hangt het ervan af hoe je angst ervaart en hoe je schoonheid beoordeelt.'

Vanaf het moment dat ik Medusa in het oog kreeg (wat een geweldige omslag) was ik in de ban van het boek. Ja, ik ben liefhebber van Griekse mythen en vooral van Medusa’s verhaal. Natalie Haynes stopt de bekende mythe in een heel ander jasje. Dit verhaal gaat over een onschuldig meisje dat is misbruikt en vernietigd door een meedogenloze wereld.

“Ze wist wat er ging komen en ze wist dat ze hem niet kon ontwijken. Het enige wat haar nog restte was te hopen dat haar dochter het zou overleven.”

We ontmoeten Medusa voor het eerst als baby achtergelaten op de Gorgonenkust van Libië: een rotsachtige, onbevolkte plek. Ze wordt opgevangen door haar zussen, Sthenno en Euryale. In eerste instantie is het onduidelijk of Medusa echt verwant is aan deze angstaanjagende wezens met hun slagtanden en hun kronkelende haren. Medusa heeft vleugels en kronkelig haar, maar verder ziet ze er menselijk uit. Bovendien is het kind sterfelijk, in tegenstelling tot haar zussen. Ze leidt een relatief veilig leven onder de liefdevolle zorg van haar zussen gedurende zestien jaar totdat ze het voorwerp van verlangen wordt van Poseidon die haar geweld aandoet in de tempel van Athene.

De hoofdstukken van het boek wisselen af tussen de verschillende werelden. Er is een breed scala aan stemmen aanwezig, van goddelijke wezens tot nimfen, en zelfs dieren die hun ogen lenen voor de verhalende stem. Ondanks de meerdere personages en perspectieven is het verhaal goed gestructureerd. Het vloeit naadloos in elkaar over en het tempo is consistent.

Grappig genoeg is het niet Medusa zelf die de meeste hoofdstukken in beslag neemt. Eigenlijk zijn het er maar zeven, terwijl de Gorgonen maar liefst dertien hoofdstukken innemen. (Iets wat ik helemaal niet erg vond, want hoe angstaanjagend ze er ook uitzagen met hun klauwen en slagtanden, ik hield van ze. Doe mij zulke zusters.)

Alle personages vloeien samen in deze mythe, terwijl Haynes de regels als golven laat rollen. Zoals het tij terugkeert naar de zee en weer terug. Ogenschijnlijk onbeduidende gebeurtenissen krijgen vorm, waaieren uit, om vervolgens met schuimkoppen naar de achtergrond te verdwijnen. Maar, niets is voor niets. Elke gebeurtenis blijft ergens in de tijdlijn hangen, om later weer op te duiken als het nodig is en een duidelijke afdruk achter te laten.

Je zou kunnen denken dat Medusa hier tekort wordt gedaan, het is immers de titeldraagster van het boek, maar naar mijn idee versterk het haar verhaal alleen maar. Op de achtergrond is ze net als de zee, altijd aanwezig. Het geeft een nieuwe betekenis aan Medusa en aan elke vrouw die binnen de grenzen van haar leven wordt gehouden.

Met elke hoofdstuk ontmantelt Haynes de complexe relaties en speciale krachten die spelen binnen de Medusa-mythe. kijk hoe Perseus de drie ongelukkige Graiai-zussen bedriegt, die gedoemd zijn om één oog en één tand met elkaar te moeten delen. (Kun je dat ding er alsjeblieft afvegen voordat je het doorgeeft?) We hebben de tweelingverhalen van Medusa en Perseus, van Hera en Hephaistos (de oorlog van de goden en de reuzen) van Poseidon en Amphitrite. De werelden van nereïden en monsters. En niet te vergeten een alwetende verteller, die actueel en modern is, maar ook de oude wijsheid bezit. Een verteller die op het eind steeds vaker tussenbeide komt en ons commentaar geeft op het hele gebeuren.

'Het idee dat Perseus een held is. Hij is een wrede kleine misdadiger en hoe eerder je dat doorhebt en niet meer aan hem denkt als een dappere jongensheld, hoe dichter je komt bij het begrijpen van wat er werkelijk is gebeurd.'

Tot mijn verrukking is het geen verdrietig verhaal geworden. Ik bedoel goden in een #MeToo conflict?
Met een knuppel (of drietand) dwing je geen betere samenleving af. Maar in plaats daarvan is het een krachtig vrouwelijk (anti)heldenverhaal geworden. Ik moest regelmatig lachen om de goddelijke valsheid en rare ideeën. Hoe ernstige hoofdpijn te verhelpen? (Haha, je wil het niet weten.) Of hoe ze elkaar proberen af te troeven, hun (kleinzielige) gekibbel en hun wraakplannen tegen elkaar.
In het verhaal

Wil je meer weten? *De blik van Medusa, een volmaakte verhalenverteller: Houd je oren goed open als je bij de zee staat, het wordt allemaal door de golven naar je toe gedragen…. Of koop het boek gewoon in de boekenwinkel, je zult er geen spijt van krijgen. ;)


Trigger warnings: rape, death, sexual assault, violence



Reageer op deze recensie

Meer recensies van Linda de Jong

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!