Hebbert wezel, in een nieuw kerstjasje

Linda de Jong 05 december 2024
Het werd stikdonker in de hut toen ook het laatste kaarsje uitgeblazen werd. Buiten rukte de vrieswind alsmaar harder aan de takken en bomen. Alle ogen zijn gericht op het podium waar opa Kakadoris, de stamvader van Papaverboeboeks, elk jaar op het Midwinternachtfeest een oud verhaal vertelt.

Dit keer kiest hij een eigenwijze hervertelling van Charles Dickens, maar nu op z’n opa’s Kakadoris, zodat het verhaal ook aan de kleintjes doorgegeven kan worden. Jullie kennen het vast wel, het gaat om een mensenverhaal, A Christmas Carol. Maar nu heet het dus
*Het verhaal van Hebbert Wezel. *

Er spelen een hoop dieren mee. Mocht je de draad even kwijt zijn dan staat erachter in het boek een leuke rolverdeling, zodat je precies kunt zien wie ook alweer wie speelt. Achterin zit ook nog een leuke verrassing weggestopt achter de rode gordijnen.

Het verhaal
Op een koude kerstavond vraagt Bolder Boeboek of er nog wat hout op het vuur mag. Zijn vingers zijn helemaal verkleumd, en zo kan hij niet werken. Hebbert wezel kijkt verstoord op van de hoop rozenbottels die hij aan het tellen was. Hij is nog aan het mopperen als de deur van het hol openwaait. Terwijl er dikke sneeuwvlokken naar binnen waaien, komt Wietse Wezel naar binnen. Hij is het neefje van Hebbert, maar van enige gelijkenis is geen sprake. Er is vanavond Midwinternachtfeest. Hebbert en Bolder komen toch wel? Ook familie Bosmuis waait nog even langs, om lekkers in te verzamelen voor zieke kindertjes. Maar de vrekkige Hebbert stuurt ze weg zonder iets te geven. Bolder durft nog iets te vragen, want het is tenslotte kerstavond dus hij wil graag naar huis en zijn salaris ontvangen, maar (jullie kunnen het vast raden) hij maakt liever ruzie met zijn hulpje dan hem tegemoet te komen in zijn bescheiden wensen.

Net als in het originele verhaal wordt de grote vrek Hebbert Wezel die avond geconfronteerd met zijn verleden. Er verschijnen vier geesten en hij heeft één nacht om zijn toekomst te veranderen, voordat het te laat is. Maar of de Wezel spijt heeft van al zijn daden is nog te bezien, of krijgt hij langzaam toch wroeging?

De omslag en aankleding van *Het verhaal van Hebbert Wezel* is prachtig en geheel in kerststijl. Het is klassiek, maar ook een stuk moderner dan het oude verhaal. In het midden zie je Hebbert Wezel. Wanneer je het boek open slaat is het schutblad ook helemaal in de sfeer meegenomen.

De illustraties van Frieda van Raevels zijn ook echt smullen. Ze zijn heerlijk kleurig en kersterig en benadrukken het spannende verhaal. Je voelt de sneeuwvlokken bijna uit het boek vallen.
In totaal zijn er 21 hoofdstukken te lezen. Een aantal van de hoofdstukken bevatten versjes die je mee kunt zingen. De schrijfstijl is toegankelijk en soms wat ondeugend, wat leuk is en herkenbaar voor de jongere lezers. En natuurlijk is er net als in het oorspronkelijke verhaal een mooie kerstboodschap verpakt.

#Kerstklassieker #Feelgood #Kindermuziek #Spoken #CharlesDickens #Spookachtig #Levenslessen

Meer recensies van Linda de Jong

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur