Spannende YA-Distopische thriller serie (1)
Klimax is het eerste deel van een trilogie. De paperback is leuk uitgevoerd, met een bedrukt boekblok met allerlei computer-symbolen. Het is alsof je zo 'de Matrix' instapt.
Het is 2123, Eurazië wordt in balans gehouden door een superslim, zelflerend systeem.
Door gedragspunten toe te kennen voorkomt het algoritme van AX dat de mensheid de planeet opnieuw verwoest. Finn en Dunya, twee jonge hackers strijden tegen elkaar om de beste programmeur van het jaar te worden, maar komen er al snel achter dat het systeem niet zo eerlijk is als ze eerder dachten.
De korte hoofdstukken wisselen af tussen Finn, zoon van de invloedrijke hoofdinspecteur en titelverdediger van de hackwedstrijd, en Dunya, een klimaatketter met een lage score. Door het verschil in score, leven ze in een andere laag van de bevolking. Het doet de rivalen lijnrecht tegenover elkaar staan. De spanning wordt met iedere hoofdstuk opgebouwd en vanaf de wedstrijd wil je het boek niet meer loslaten.
Je kunt zien dat Charlotte Brugman zich bezighoudt met het schrijven van filmscripts, want deze spannende boekenserie kan zo op het witte doek. Met KlimAX speelt Brugman in op een aantal actuele thema’s, als: AI, klimaatverandering, onderdrukking, segregatie, humanisatie en de desastreuze gevolgen daarvan.
Hoewel het dystopische verhaal wegheeft van andere bekende boeken als Hunger Games, of Divergent en het zich in een onaangename wereld afspeelt, heeft Charlotte Brugman de serie met het game-element slim opgezet. De twee jonge personages zijn jong en hun motivatie om de wereld te veranderen drijft hen, waardoor je als lezer begrip hebt en met beide meeleeft. Een goede manier om betrokkenheid te creëren bij de jonge lezer en de onderwerpen toch niet te zwaar te laten voelen. Het verhaal speelt zich af in 2123, maar voelt hedendaags aan en heeft een paar grappige verwijzingen naar onze tijd.
Ik kan niet wachten op het volgende boek in de serie. Zo benieuwd hoe het verder gaat!