Net even anders: Origineel Mevrouw Sinterklaas

Linda de Jong 01 december 2024
Op de omslag zien we een vertrouwd beeld in begin december. Sinterklaas staat met zijn schimmel op een dak. Hij lijkt vriendelijk te zwaaien naar een andere ruiter voor het huis. Is dat een hulp Sint? Wanneer je goed kijkt zie je dat de vrouw, met paarse mantel op een ezel rijdt. Wie is dat nu weer? Dit voorleesverhaal begint alvast heerlijk origineel.

Als Sinterklaas voet aan wal zet en begroet wordt door burgemeester Schoffelboer, vallen de eerste druppels. Sinterklaas lijkt zich er niets van aan te trekken, maar hij is natuurlijk wel wat gewend, alle nachten op de daken. En de pieten worden juist vrolijk van een beetje regen.

Sinterklaas wil eerst alle kinderen begroeten, en zo komt hij al snel dichterbij. Luusje kijkt verrast op als Sint haar hele naam kent. Ze vindt het geweldig om bij de intocht te zijn en wat zou ze graag zelf Sinterklaas willen worden. Maar kan dat wel als meisje? Wanneer Sinterklaas een bezoek aan school brengt vertelt Luusje hem dat, maar ze wordt uitgelachen door de andere kinderen

‘’Haha, Luusje wil Sinterklaas worden!’’ Roept Sem achter haar rug. ‘SINTERLUUSJE’

Als troost leest mama voor het naar bed gaan het verhaal van Sintele-Zij. Ze is net als Sinterklaas al heel oud. Natuurlijk heeft ze geen lange, witte baard zoals Sinterklaas, maar ze heeft wel heel mooie, lange, witte haren. En als ze op haar ezel rijdt, wapperen die haren prachtig in de wind. Maar is Sintele-Zij nog steeds actief? Is zij echt de vrouw van Sinterklaas? En wat heeft haar oma daarmee te maken?

Wanneer Luusje samen met haar moeder en haar oudere broer bij oma logeert, gaat ze op onderzoek uit. Ze is zo nieuwsgierig. Kan zij het geheim van Sintele-Zij ontrafelen? Ze kan niet wachten om achter de geheimen te komen.

Dit boek bestaat uit 13 hoofdstukken. Ieder verhaal heeft zijn eigen onderwerp, maar de geheimzinnigheid rond Sintele-Zij vormt de basis van alle verhalen. De schrijfstijl is vlot en levendig en herkenbaar voor jonge kinderen. Leuk om half november iedere dag een hoofdstukje voor te lezen en je kind zo voor te bereiden op de feestdag.

De pastelkleurige illustraties van Nynke Talsma zijn vrolijk en passen goed bij het verhaal. Ze lijken wel ingekleurd met potlood. Zelfs de schutbladen zijn geheel in Sinterklaasstijl. Je krijgt vanzelf trek in pepernoten en zin in het Sinterklaasfeest.

Heel leuk, want dit mooie voorleesboek is gebaseerd op een Friese volkslegende uit de 19e eeuw. Dat maakt het allemaal nog spannender.

Mevrouw Sinterklaas is een boek van Thedo Keizer. De illustraties zijn van Nynke Talsma. Voor kinderen vanaf 6 jaar en kost €18,99. Je kunt het online bestellen via Kinderboeken.nl.

Meer recensies van Linda de Jong

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug.

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!