Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Eigenwijs prentenboek over de baas zijn

Linda de Jong 20 oktober 2024
Morgen ben ik de baas

Je hoeft maar naar de omslag te kijken, om te weten dat Beer en Wezel boos op elkaar zijn. Ze hebben duidelijk een meningsverschil over een onderwerp dat menig ouders bekend voor zal komen. Wie mag beslissen? Wie mag er spelen? En wie bepaalt eigenlijk wat er gespeeld gaat worden?

Als Wezel thuiskomt, is Beer aan het spelen. Met Das.
‘Das is mijn vriend!’ roept Wezel. ‘Je mag niet zomaar met hem spelen!’
‘Das is niet van jou, hoor’ zegt Beer.
‘Jij kan morgen weer met hem spelen.’

Maar daar denkt Wezel heel anders over.

Beer en Wezel zijn beste vrienden. Meestal tenminste, maar ook in een goede vriendschap gaat er wel eens wat mis. Ontstonden er in het eerste deel nog problemen over de eerlijke verdeling van voedsel tussen de twee lieftallige bosbewoners, nu zorgt het bezoek van de das voor jaloezie en rivaliteit.

De drie willen eigenlijk samen spelen, maar zowel de beer als de wezel willen beslissen. Ze maken ruzie terwijl de arme das toekijkt en niet weet wat hij moet doen. Zijn suggesties blijven ongehoord. Het nogal eenzijdige plan van Wezel om vader en moedertje te spelen, waarbij de beer het kind is en nu naar bed moet terwijl de volwassenen verder spelen, wordt door hem niet goed ontvangen. Oké, hij wil wel kind zijn, maar hij dreigt dat het kind dan wel heel boos is en dat hij er een grote bende van gaat maken.

Mühle laat ze allebei lawaai maken en klagen op zijn tekeningen terwijl Das op hen wacht. Er is veel om naar te kijken in elke grappige, luchtige illustratie. Zelfs voetbal, memory doen, of verstoppertje zorgen niet voor een compromis, totdat beiden rug aan rug tegenover elkaar staan te midden van een geweldige berg speelgoed.

De das besluit slim dat hij nu toch echt naar huis moet. Het verhaal eindigt met een leuke verrassing die je na laat denken over het verhaal.

De illustraties zijn zacht en natuurlijk van kleur. Het vergroot de emotie van de hoofdrolspelers, waardoor je als lezer helemaal met het verhaal mee kunt denken en er tegelijkertijd ook de humor van inziet.

De speelse tekst, in handgeschreven letters, past in de resterende witruimte en geeft het dialogische geschil weer. Op sommige pagina's worden verschillende letterdiktes gebruikt om onderscheid te maken in emotie. De zinnen zijn eenvoudig en pakkend, waardoor het boek vanwege het thema zowel geschikt is om voor te lezen als om zelf te lezen.

Leuk boek om te gebruiken op school of naschoolse opvang. Je kunt eenvoudigweg onderwerpen toe te voegen, vragen stellen en een gesprek met een kind voeren over vriendschap en de betekenis daarvan. Het is niet altijd makkelijk voor kinderen om de groepsdynamiek aan te voelen. En dat is precies waar Mühle het met een knipoog over heeft. Eigenlijk had het een leuke middag kunnen worden.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Linda de Jong

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!