Stof tot nadenken
Recensie Stervelingen van Fokke Obbema
Fokke Obbema is redacteur zingeving van de Volkskrant. Het boek Stervelingen bevat 40 gesprekken met mensen die in de periode van oktober 2022 en juli 2023 in de Volkskrant verschenen.
Ik heb het boek gelezen en sindsdien denk ik na over de dood. De prachtige portretten van mensen die in dit boek staan, heb ik met aandacht gelezen. Net als iedereen heb ik ook dingen in mijn leven meegemaakt waardoor ik na ging denken over het leven en de dood die daarop volgde. Maar… dat duurde niet lang, want het leven gaat door en is tegenwoordig een ratrace.
Het idee voor dit boek is naar aanleiding van zijn hartstilstand in 2017 geboren uit deze gesprekken. Het zet je weer met beide benen op de grond. De variëteit van mensen, oud versus jong en noem het maar op, maakt dat het boek nog interessanter is. Je hoeft niet oud te zijn om de dood in de ogen te zien.
Kortom: vragen zoals: ‘waarom zijn we hier op aarde?' zullen niet beantwoord worden, maar we kunnen er wel met elkaar over praten en dat lijkt mij in ieder geval een goed begin om je vele vragen te delen!