Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Net zoveel te lachen, maar meer diepgang

Lindy de Jong 14 november 2014

Na het bestsellersucces van Het Rosie Project uit 2013 kon een vervolg niet lang op zich laten wachten. Biedt Het Rosie Effect meer van hetzelfde, of weet Graeme Simsion nogmaals origineel en verrassend uit de hoek te komen?

In Het Rosie Project ging de autistische Don Tillman, een intelligente universitair professor Genetica, op zoek naar de ideale vrouw. De mooie en slimme Rosie kwam in zijn leven: een vrouw die echter in geen enkel opzicht voldeed aan de eisen die Don stelde. Bovendien schopte zij Dons leef- en eetschema, zijn belangrijkste houvast in het dagelijks leven, danig in de war. Toch groeiden zij langzaam naar elkaar toe en een liefdevolle relatie en een huwelijk volgden.

In Het Rosie Effect zijn Don en Rosie vanuit Australië naar New York verhuisd. Al gauw blijkt Rosie zwanger en die boodschap brengt Don meteen tot een zenuwinzinking. Na de eerste schok te boven te zijn gekomen – de zwangerschap was immers niet gepland – gaat Don meteen over tot het vormen van een plan: een schema dat hem zekerheid biedt en hem voorbereidt op het vaderschap. Op zijn manier leest hij zich in, maar zijn wetenschappelijk onderbouwde en goedbedoelde adviezen en eetschema’s leiden bij Rosie tot grote ergernis. En langzaamaan blijkt hun huwelijk toch niet zo sterk als gedacht.

Net als zijn debuut is Simsions tweede roman grappig en ontroerend, maar tegelijkertijd biedt het meer dan een schaterlach. Waar Het Rosie Project ging over zelfacceptatie en het vinden van je weg binnen een maatschappij waarin de normen rond ‘normaal’ en ‘anders’ al lange tijd zijn vastgesteld, gaat Het Rosie Effect nog een stapje verder. Dons karakter wordt verder ontwikkeld en uitgediept. Hij lijkt zich de sociale omgangsvormen stukje bij beetje eigen te maken en weet op zijn manier zelfs nieuwe vriendschappen te sluiten in New York.

Don heeft last van ‘een stoornis in het autistisch spectrum’ en ziet de dingen anders dan andere mensen. Daarbij schakelt hij zijn gevoel zo veel mogelijk uit, en bovendien heeft hij moeite andermans emoties te interpreteren. Tijdens Rosie’s zwangerschap wordt hij af en toe overvallen door een gevoel dat hij nog niet kent en waaraan hij op afstandelijke wijze een naam probeert te geven. Dat zijn de momenten die de lezer weten te ontroeren. Tegelijkertijd kan men zich de frustratie van Rosie indenken, die regelmatig verlangt naar een minder rationele man, al Dons goede bedoelingen ten spijt.

Met beide boeken schreef Graeme Simsion een verhaal over sociaal gewenst gedrag, over de aanpassingen die mensen maken om aan de maatschappelijke normen te voldoen. Over dat wat wel en niet gewenst is in de menselijke omgang, over zelfacceptatie en het accepteren van elkaar. In tegenstelling tot Het Rosie Project gaat de auteur in de vervolgroman zelfs zo ver om Don daar expliciet een uitspraak over te laten doen:

"Ineens werd ik boos. Ik wilde Lydia door elkaar schudden, en niet alleen haar, maar iedereen die het verschil niet snapte tussen het in bedwang houden van emoties en het niet hebben van emoties, en iedereen die een totaal onlogisch verband legde tussen het niet kunnen interpreteren van andermans emoties en het zelf niet kunnen ervaren van emoties."

In die zin biedt Het Rosie Effect misschien wel meer diepgang dan haar voorganger, maar daarnaast blijft er dus ook heel wat te lachen over. Don gebruikt in Het Rosie Effect wederom humor om zijn sociale onhandigheid te verbergen, iets dat grappige, maar tegelijkertijd ontroerende momenten oplevert. Is Simsion’s tweede roman net zo vernieuwend als zijn debuut? Dat niet, maar Simsion weet zijn belangrijkste thema en hoofdpersonage verder uit te diepen. Dat levert nogmaals een lezenswaardig verhaal op dat op luchtige en humoristische wijze een belangrijke boodschap bevat voor de lezer die daar oog voor heeft.

1

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Lindy de Jong

Gesponsord

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!