IJslands sprookje

Lion 05 april 2025
Als in een IJslands sprookje, zo lezen we de belevenissen van de ik-figuur, de nog kleine Pippa, en haar moeder Oddný, ergens in the middle of nowhere aan de kust.
IJslands luchtvaartmaatschappij Icelandair was zo goed om dit boek als prijs beschikbaar te stellen, en ik was de dankbare ontvanger ervan. Om in de sfeer te blijven: we vliegen "tussen de wolkenflarden". Er is "groen en paarsig licht in de lucht" en "het magnetisch veld klotst mee, het probeert het licht waarmee we bekogeld worden van zich af te duwen". Figuren als Týr-zonder-hand en Idunn-met-haren-als takken lijken beurtelings illusies of visuele hallucinaties of zijn ze toch echt? Pippa en haar moeder wonen na vele omzwervingen in bij de nuchtere Snorri en diens non-binaire Loke, Pippa's "sibbeling". Later, wanneer het zomert, keert Snorri's echte echtgenote Herdís terug van een periode in een instelling voor haar al dan niet vermeende psychose.
De lezer begrijpt het inmiddels: dit is geen gewoon Gebroeders Grimm-boek. Dit is evenmin de Edda; veel in het boek verwijst hier wel naar, maar Noorwegen en IJsland liggen niet voor niets ver uiteen. Wat is Magnetisch Middernacht dan WEL? Een lichtvoetige, poëtische roman waarin de natuur mooi uitgetekend wordt, en de mensen bijeen maar ook op zichzelf aangewezen zijn. De ultieme uitkomst zijn een aardbeving en een vulkaaneruptie, die nopen tot evacuatie. Een van de genoemde figuren overleeft dit niet.
Ga dit boek lezen, en overtuig je van de schoonheid van IJsland, onconventioneel beschreven door Laura Broekhuysen.

Meer recensies van Lion