Horrorverhaal van Nederlandse bodem
Deze recensie is oorspronkelijk verschenen op mijn eigen boekenblog: https://lisalovestoreadcom.wordpress.com/2025/03/27/voordat-we-slapen/
“Elena wist het zeker na de derde slag van de bijl: mensen sterven anders dan dieren.” (2025: p. 9) Met deze zin start het debuut Voordat wij slapen van de Nederlandse auteur Siep Hendriks. Het is een horrorverhaal over vermiste kinderen en een sekte. Vanaf vandaag is het boek te koop in de boekhandel! Waarom zou je dit gaan lezen?
Ten eerste is dit boek geschikt voor liefhebbers van horrorschrijvers, zoals Thomas Olde Heuvelt of Stephen King. Hendriks draaft redelijk ver door qua bovennatuurlijkheid: je kijkt echt anders na bloemen, nadat je dit boek hebt gelezen. Het boek is dus meer dan een thriller.
Ten tweede is de schrijfstijl boeiend. De beginzin zet de lezer gelijk op scherp, maar de lezer wordt ook bij de les gehouden door de wisselende perspectieven waaruit het verhaal verteld wordt (Elena, Murph, Riley) en door de tijdssprongen. Daarnaast blijft de lezer geboeid door de open plekken en cliffhangers: “Rileys ogen werden groot.” (2025: p. 38). Waarom dan? Wat is er aan de hand? En hup, je leest weer een extra hoofdstuk.
Het verhaal zelf wordt wel steeds vreemder en doet een beroep op de fantasie van de lezer. Er zijn steeds meer puzzelstukje die op hun plek vallen, omdat de lezer steeds meer antwoorden krijgt op de vraag wie wie is en wat er is gebeurd. Op het einde vond ik het verhaal soms nog wat lastig te geloven, maar dat kan verschillen per lezer.
Een laatste punt dat ik nog wil noemen, is dat ik het tof vind dat de auteur rekening heeft gehouden met gebarentaal. Andere onderwerpen in dit boek zijn verder nog ontvoering, moeder-dochterrelaties, sektes, achtervolgingen, wraak en mishandeling. Deze combinatie maakt deze horrorachtige thriller toch wel een aanrader!
Bedankt uitgeverij Boekerij voor dit recensie-exemplaar.
Bedankt uitgeverij Boekerij voor dit recensie-exemplaar.