Zet je aan het denken

Lisan 30 maart 2025
Jonas Kooyman woont met plezier in Amsterdam. Maar in 2015 ziet hij langzamerhand Amsterdam transformeren. Oude bruine kroegen verdwijnen en er komen hippe koffiebarretjes mét havermelk voor terug. Er ontstaat een nieuwe groep mensen. Een groep die Jonas Kooyman ‘de havermelkeelite’ noemt. Waar er voorheen voor iedereen plaats was in Amsterdam, lijkt Amsterdam te transformeren in een stad voor de rijkere bedeelden in de samenleving. Kan Kooyman deze nieuwe wereld ook zelf weerstaan?

“Waar de stad-in-stad en het bijbehorende prijskaartje alleen maar uitdijt, neemt het aantal plekken waar je voor niks of weinig geld samen kunt komen, alleen maar af”

Jonas Kooyman schrijft op een vlotte toegankelijke manier de transformatie van de stad Amsterdam. Hij onderbouwt deze verandering aan de hand van sociaal-economische ontwikkelingen en hier en daar met wetenschappelijke literatuur over de kernwaarden van een stad. Een boekje waar je makkelijk door heen gaat. Het zet je aan het denken over de huidige maatschappij.

Het was mijn eerste kennismaking met Jonas Kooyman en de havermelkelite. Een prima boekje voor tussendoor.

Meer recensies van Lisan