Doorbreken van patronen door uit de dagelijkse sleur te stappen

Lisan 04 maart 2025
‘Een kat op recept’ is geschreven door de Japanse schrijfster Syou Ishida. Na het succes in Japan, is besloten om dit boek in meer dan 25 talen uit te brengen waaronder het Nederlands. Een roman die tot het genre healing fiction wordt gerekend.

In Kyoto staat een bijzondere kliniek waar mensen die vastlopen in vastgeroeste patronen in hun leven, op consult kunnen komen. De Nakagyo Kokoro-kliniek is weggestopt en je komt er alleen terecht als je daadwerkelijk hulp nodig hebt en er voor open staat. Hulp bij het beter kunnen omgaan met perfectionisme, het tegengaan van stress op het werk, omgaan met rouw of het zoeken van een plek in het grotere geheel. De kliniek biedt hun cliënten een kat op recept aan. De kat gaat, vergezeld met een gebruiksaanwijzing, mee naar huis. Daarmee zouden de problemen als sneeuw voor de zon moeten verdwijnen.

De schrijfstijl is een wisselend perspectief. Elk hoofdstuk verandert dit perspectief namelijk. Syou Ishida kiest er voor elke client en kat een eigen hoofdstuk te geven. Het hoofdstuk wordt beschreven vanuit het hij of zij perspectief van de persoon die een probleem heeft. Het vertelperspectief draagt er aan bij dat je het verhaal beleefd door de ogen van de persoon die zijn of haar probleem wil oplossen en ook af en toe de gedachten mee krijgt. Je weet dus niet wat anderen denken en zij kennen dan ook een bijrol.

Het lijkt dan ook alsof het op zichzelf staande verhalen zijn. Niets is minder waar want door de verhalen heen loopt als rode draad het doorbreken van patronen heen. “Hij bleef maar in cirkeltjes lopen en belandde telkens opnieuw op dezelfde plek" (p.78). Door de komst van de kat, worden de personen gedwongen uit hun dagelijkse sleur te stappen waardoor ze ineens een uitweg zien voor het probleem waarmee ze (al dan niet bewust) mee te kampen hebben. "Als ik niet goed luister naar wat mijn dochter vertelt, en niet de intentie heb om haar te begrijpen, laat ik me opnieuw meevoeren door de dagelijkse drukte" (p. 166). Een mooie manier om te laten zien wat het doorbreken van je eigen patroon met zich mee kan brengen.

Aan het einde bleef ik even in vertwijfeling achter omdat er ineens een diepere laag tevoorschijn kwam die ik niet eerder in het vizier had omdat ik mij teveel heb geconcentreerd op de losse personages waardoor ik het grotere verband onvoldoende zag. Wellicht heeft dat te maken met de gekozen indeling. Desalniettemin gaf deze diepere laag een mysterieus tintje aan het grotere geheel wat helaas onvoldoende aandacht kreeg en een betere uitwerking verdiend zou hebben. Op sommige punten blijft het verhaal wat aan de oppervlakte. Ook lijkt de vertaling niet altijd zorgvuldig te zijn uitgewerkt wat te zien is aan wat spelling- en interpunctie foutjes.

De roman leest verder prettig en de schrijfstijl is luchtig. Ondanks de zware materie die in het boek verwerkt zit. Af en toe worden er verwijzingen opgenomen naar de klassieke Japanse cultuur. Het kan dan ook op sommige punten wat lastig zijn om je in te leven in de personages omdat zij soms keuzes maken die wij in onze westerse cultuur minder herkennen.

‘Een kat op recept’ is een roman met een moraal wat op een unieke manier is uitgewerkt door de metafoor te kiezen van ‘een kat op recept’. Het is interessant om de diepere boodschappen en levenslessen uit de verschillende hoofdstukken te destilleren. Het grotere verband blijft echter wat onderbelicht en had wat uitgebreider aan bod kunnen komen.

Ik las dit boek met de Hebbanleesclub.

Meer recensies van Lisan

Als Jolenes helikopter crasht in Irak, moet ze terugkeren naar het huwelijk en gezin dat ze onder hoogspanning achterliet. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.