Er gloort altijd hoop aan de horizon
Slapen zonder Slangen is het debuutroman van Saskia Habraken. Saskia Habraken groeide op in Son en Breugel. Het is dan ook niet zo gek dat ze deze locatie heeft gebruikt als decor voor haar eerste boek.
Jitta woont na de scheiding van haar ouders met haar zusje Mirte bij hun moeder. Haar moeder is vanaf de eerste avond in het nieuwe huis veel weg. In de weekenden ziet ze haar vader maar hij worstelt met zijn eigen verdriet. Jitta doet er alles aan om er voor haar jongere zusje te zijn en neemt dan ook onbewust de ouderrol op zich. Ondertussen heeft ze ook zelf veel te verwerken rondom de scheiding. Steeds dieper zakt Jitta weg in haar eigen angsten en mijdt vanaf dan zoveel mogelijk de buitenwereld. Ze voelt zich steeds minder begrepen en ziet maar een oplossing als uitweg….
Vanaf het moment dat Jitta met haar zusje en moeder verhuist, beleef je de wereld door de ogen van Jitta. Je wordt meegenomen in haar gevoelens en diepere gedachten. Gedachten die steeds duisterder en angstiger worden. Het verhaal komt dan ook keihard binnen. Het onbegrip wat Jitta voelt, voel je als het ware zelf. Net als de rollercoaster waarin haar leven zich bevindt. Maar net als bij een echte achtbaan, is er altijd weer een weg omhoog en die weg weet Jitta uiteindelijk te vinden. "Ik wil slapen zonder slangen. Leven zonder angst".
De schrijfstijl van Habraken is vlot en realistisch. De leefwereld van Jitta wordt gedetailleerd beschreven. Wellicht draagt het gegeven dat het boek deels autobiografisch is hier aan bij. Niet alleen kent Habraken de locaties die ze gebruikt in haar verhaal tot in detail, ook kende ze zelf grote angsten tijdens het slapen in haar jeugd.
De personages zijn goed uitgewerkt. Evenals de wijze waarop de omgeving reageert op de scheiding en het hebben van paniekaanvallen. De manier waarop Jitta uiteindelijk weer zichzelf terugvindt en leert om te gaan met haar angsten is prachtig beschreven.
Slapen zonder slangen is een aangrijpend en realistisch verhaal over verwerking van emoties en het leren omgaan met angsten. Hoe vervelend je je ook voelt, er gloort altijd hoop aan de horizon.
Ik las dit boek in kader van de blogtour die is georganiseerd door Godijn Publishing. Dank voor het recensie-exemplaar.