Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Hebban recensie

Hypnotiserende cadans

Lisette 13 mei 2022 Hebban Recensent

In Stadsnomade laat Amy Liptrot opnieuw haar geboorteplek, de Orkneyeilanden, achter zich. Eerder schreef ze haar memoires in De uitweer over hoe ze als rusteloze tiener naar Londen vertrok, daar ten prooi viel aan verslavingen en weer terugkeerde. In Stadsnomade steekt de rusteloosheid opnieuw de kop op. Ze vertrekt op zoek naar liefde, deze keer naar Berlijn. Stadsnomade is vertaald door Robbert-Jan Henkes.

Liptrots verhaal is openhartig. Ze houdt niets achter. Haar oude verslavingen, haar twijfels, angsten, one-night stands, de eenzaamheid, twijfels over vriendschappen en haar worsteling met het vinden van haar plek in de wereld. Alles mag de lezer weten. Ze is een meester in veel zeggen met weinig woorden.

‘Ik ben nu vier maanden en vijf adressen in Berlijn. Ik heb over klinkers gefietst. Ik heb de batterijen van mijn apparaten in de gaten gehouden, ik heb rondgelopen in een korte broek die ik op de stoep heb gevonden.’

In Stadsnomade bevind je je voortdurend in het hoofd van de schrijfster. Haar gedachten rijgen zich in poëtische zinnen aaneen. Deze extreme nabijheid wordt versterkt doordat er geen dialogen voorkomen in het boek. Geen van de vrienden en kennissen krijgt een stem, maar worden weergegeven via haar observaties. De vrienden blijven ook naamloos. Liptrot noemt ze allemaal B, naar de dagboeken van Andy Warhol waarin hij zichzelf aanwijst als A ‘en wie er toevallig bij hem is [...] noemt hij B.’ Dit wekt in eerste instantie verwarring op, maar deze anonimiteit zorgt ervoor dat je nog dichter op de huid van de schrijfster komt, niet afgeleid door andere personages.

‘De vriend of vriendin tegenover me aan tafel verandert, maar de rode draad blijft altijd dezelfde.’

Liptrot omschrijft messcherp de eenzaamheid die we voelen, ondanks en dankzij onze constante online verbondenheid. ‘In mijn hand heb ik mijn telefoon met daarop het ganse internet: al mijn vrienden, heel Wikipedia. Het internet heeft altijd een elders in de aanbieding. Ik breng mijn dagen door met afgeleid zijn‘. De maan geeft troost en zelfs die is online. ‘Sinds kort stuurt de maan me sms’jes. Op mijn telefoon popt een bericht op met de vraag of de maan mijn locatie mag volgen en ik ga akkoord.‘ Opnieuw een beeld dat de eenzaamheid versterkt.

Stadsnomade kabbelt rusteloos voort tussen overpeinzingen en flarden van gedachten of Wikipedia-informatie. Dan krijgt Liptrot oog voor de wilde natuur in het stadse Berlijn. Het zoeken naar dieren zorgt ervoor dat ze haar eenzaamheid en zorgen vergeet.

‘Ik vind het een prettig idee dat de stad niet honderd procent van mensen is. De natuur is niet buiten de poort. Wilde dieren zijn onder ons. […] De haviken fungeren als mijn mascotte in deze eerste maanden, waarin ik moeite heb te bedenken waaraan ik me moet vastklampen in de nieuwe stad.‘

Via de natuur vindt ze de liefde. Passievol, vol vreugde en niet meer eenzaam. Ingenieus past Liptrot haar schrijfstijl aan. Het tempo gaat wat omhoog, de geliefde krijgt soms een stem via flarden van conversaties en de afwisseling tussen verhaal, losse gedachten en Wikipedia-informatie wisselen elkaar sneller af.

‘Kom mijn messen slijpen en mijn remmen bijstellen. Kom mijn ironie afpellen, kom mijn verwondering repareren. Kom mijn gedachten stillen en kom diep met mij slapen.‘

De kracht van Stadsnomade ligt niet in unieke gebeurtenissen of een niet eerder gehoord verhaal. Wat Stadsnomade zo sterk maakt, is dat je als lezer heel dichtbij mag komen. Dicht op Liptrots huid en in haar hoofd. Het resultaat is bijna hypnotiserend. Een prettige cadans van observaties, overpeinzingen en prachtige zinnen over eenzaamheid, de liefde, de helende kracht van de natuur en je plek vinden in de wereld.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Lisette

Gesponsord

Een diepgravend onderzoek naar de meest mysterieuze politieke moord van de 20e eeuw, die op de Amerikaanse president John F. Kennedy.

Een indringend verhaal op het scherp van de snede, vanuit de belevingswereld van de strafrechtadvocate die als slachtoffer moet strijden voor een eerlijke behandeling onder het recht waar ze altijd in heeft geloofd.

Hetzelfde boek lezen brengt mensen samen: je hebt direct iets om over te praten! Daarom lezen we in november met heel Nederland 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Je haalt het boek gratis op bij je bibliotheek.

'Bevreemdend, mysterieus en ongelofelijk. Esther Gerritsen maakt het onbereikbare perspectief herkenbaar.' – Jury Boekenbon Literatuurprijs 2024 over Gebied 19

Nieuwe, prachtige roman van dé literaire stem uit Ierland, Sally Rooney.

Dog Man is terug met een spannend nieuw avontuur! Een stinkdier zorgt voor een groot drama: Dog Man ruikt verschrikkelijk

Een radicaal eerlijk en aangrijpend onderzoek van een dochter die niet alleen de moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam.

Speurend naar eeuwenoude ruïnes en kastelen, objecten en kunstwerken, reisroutes en slagvelden slalomt Bart Van Loo door de Lage Landen.

Een nieuwe Baantjer is altijd een goed cadeau! Op een voorjaarsochtend wordt het lichaam van Ron Doomerik aangetroffen in zijn appartement aan de Amsterdamse Houtkade. Er steekt een mes in zijn rug. 

Een magische reis naar Fantasia is een nieuwe versie van het avontuur Lang Leve Fantasia van Geronimo Stilton met extra veel avontuur en veel meer illustraties. Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Een betoverend cadeauboek, met linnen omslag, poëtisch vertaald door Imme Dros.

De manga over een avontuurlijke eenhoorn voor 9+. Unico's liefde heeft Venus en haar handlanger Byron wakker gemaakt, die hen allebei willen vernietigen!

De uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis. Een schitterend halfland van angst en hoop, ingeklemd tussen hoge dijken, waar alles permanent verandert en niets is wat het lijkt.

Meester Jesper gaat op schoolkamp met de kinderen uit groep 8. De directeur, mevrouw Azijnvijver, heeft één strenge eis: geen telefoons mee op kamp.

Meester Mark verzamelde de allerleukte taalfoutjes en kinderlogica over feesten en feestjes: van verjaardag tot kerst, en van sint tot de geboorte van een baby.

Op zoek naar avontuur en de waarheid over haar moeder, wordt Cato meegesleurd op een gevaarlijke reis door tijd en herinneringen - Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

Een zeer vooraanstaand forensisch antropoloog claimt dat in het kunstwerk gebruik is gemaakt van een menselijk bot.

Diep verscholen in de Appalachen ligt de McAlpine Lodge, waar Will en Sara hun huwelijksreis doorbrengen. Het resort is een afgelegen paradijs op aarde, behalve dan dat iedereen er liegt.

Het langverwachte vervolg op Koninkrijk. Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Vergeet wat je weet over het continent Afrika. Zeinab Badawi duikt in het verleden van haar geboortecontinent, de geboorteplek van de mensheid.

Waar we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer overbeschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn.

In dit derde deel van 'De memoires van Abel Sikkink' zien we Parijs en het grillige Europa van de tweede helft van de negentiende eeuw.

De ineenstorting van welvaartsstaten, supercyclonen, megadroogtes, extreemrechts extremisme, ongebreidelde virussen, energietekorten, cyberaanvallen: de mensheid beweegt zich richting een tijdperk van permanente crisis.

Dit boek wijst de weg naar een energieker leven. Je wakkert het vuur in je leven weer aan!