Weer een topper van O'Leary
Zeg je Beth O’Leary, dan zeg je heerlijke feelgoodboeken die tijdens een regenachtige dag gelezen moeten worden. Haar eerdere boeken Veel liefs! en Tot snel! hebben bij velen de aandacht al getrokken. Zal De roadtrip, prachtig vertaald door vertaalster Anna Livestro, zich in hetzelfde rijtje scharen?
Zussen Addie, Deb en extra bruiloftganger Rodney gaan roadtrippen naar een bruiloft in Schotland, maar als ze kort na vertrek worden aangereden door niemand minder dan Addie’s ex Dylan en zijn vriend Marcus, zit er niets anders op dan met zijn allen naar Schotland te tuffen. Samengepakt in de kleine Mini van Deb rijden ze naar Schotland en onderweg gaat zo’n beetje alles mis wat mis kan gaan. Daarnaast lijken de gevoelens tussen Addie en Dylan na 2 jaar nog niet helemaal weg te zijn. Ondertussen proberen ze de panikerende bruid, die in Schotland is en constant vraagt waar ze blijven, tevreden te houden. Maar alles valt uiteen wanneer blijkt dat de vijfde passagier in de Mini toch niet is wie hij blijkt te zijn. Komen ze heelhuids in Schotland aan of loopt de spanning onderweg op tot een kookpunt?
Addie is vergelijkbaar met de andere hoofdpersonen die O’Leary heeft geschreven. Een beetje eigenzinnig, optimistisch en sterker na een vervelende ervaring in haar verleden. Zet daar Dylan tegenover, een beetje een kakker uit een rijke familie waar hij bijna alle contact mee verbroken heeft. Maar tegenpolen trekken elkaar aan, zoals ze zeggen, en niets is minder waar in dit verhaal. Dat krijg je vanaf het eerste hoofdstuk al mee.
In dit verhaal komen daar ook twee personages bij. Addie’s zus, Deb, die net een zoontje heeft gekregen en met haar hele kolf-kit op reis is, en Marcus, Dylans beste vriend. Hij lijkt van alle personages nog het minst blij dat ze tot aan Schotland met zijn allen in één auto moeten zitten. Zij spelen ook een grote rol in het verhaal. Zo heeft Marcus jarenlang als stoorfactor gefungeerd in Addie en Dylan’s relatie en lijkt hij Addie twee jaar later nog niet te hebben vergeven voor de breuk.
'Jij gaat mijn hart breken, Dylan Abbott. Ik voel het.'
De spanning tussen Addie en Dylan is om te snijden. Het duale perspectief helpt hier ook echt bijzonder goed bij. Je leest namelijk hoofdstukken vanuit zowel Addie’s als Dylans perspectief. Daarnaast lopen er twee verhaallijnen door elkaar in dit boek, Addie en Dylans opbloeiende relatie vier jaar geleden en de huidige, ietwat ongemakkelijke situatie tijdens de roadtrip. Hierdoor krijgt de lezer inzicht in hoe de relatie tot stand kwam en hoe Addie en Dylan elkaar in de tegenwoordige tijd beschouwen.
De auteur verwisselt tijd en perspectieven in rasse schreden, maar toch complementeert het elkaar heel goed en is zijn de verhaallijnen makkelijk uit elkaar te houden. Doordat de reden van de relatiebreuk achterwege wordt gehouden tot het eind van het boek, blijf je als lezer geïnteresseerd en ga je zelf gissen naar de reden dat Addie en Dylan uit elkaar gingen. Ook worden alle onbeantwoorde vragen fijn afgewikkeld aan het eind van het boek.
Hoewel het een feelgoodboek is, moet er wel gezegd worden dat er wat donkere thema’s in zitten. Er wordt onder andere gesproken en geschreven over alcoholisme en een poging tot verkrachting, wat toch niet voor iedereen even fijn is om te lezen…
Het verhaal in De roadtrip is af en toe een beetje vergezocht, maar dat neemt niet weg dat het een heerlijk vermakelijk boek is waar menig lezer van zal smullen.
Reageer op deze recensie