"Als je een plek goed wil begrijpen, moet je je ogen niet blootstellen aan het fascinerende licht van het land, maar graven in de schaduwen."

Vandaag heb ik een boek voor jullie waar ik heel weinig, maar toch ook heel veel over te zeggen heb.

De nachtmerrieverslinder is op het eerste gezicht een vrij dun boek, van een Japanse schrijfster. Het boek, of in mij geval E-book, is 76 pagina's lang en lijkt daardoor een vrij simpel te lezen Young Adult verhaal. Niets is minder waar.

Sakura Mori heeft in een heel kort verhaal heel veel elementen verwerkt. Omgaan met emoties, wat kennis en elementen uit Japan, romantiek, en het verhaal van een twaalfjarig meisje dat in de knoop zit met zichzelf en het leven dat ze moet leiden.

De cover van het boek is fantastisch. De hele cover schreeuwt Japan. Ik ben dol op Japan, al weet ik er zo goed als niks vanaf. Ooit wil ik er nog eens heen. De elementen die je tegenkomt op de cover, komen ook weer terug in het verhaal.

De schrijfstijl is makkelijk te volgen, je leest zo door het boek heen en het past bij het perspectief van een twaalf-jarige. Het is geschreven vanuit de eerste persoonsvorm, vanuit Mary en het is geschreven vanuit het perspectief van een man van wie je tot op het einde niet goed weet wie het is. Deze persoon speelt een belangrijke rol door het verhaal heen, als het gaat om de boodschap achter het verhaal en de rode draad. Ik vond hem persoonlijk wel geweldig, en deze persoon uit het boek bestaat dus ook gewoon in het echt!

En nu komt het stuk waar ik zowel weinig als veel over kan en wil zeggen. Het verhaal. Het is niet mijn soort verhaal. Ik vind de boodschap erachter geweldig, ik vind dat het boek je aan het denken zet over onderwerpen zoals je emoties en wat die met je kunnen doen. Ik vind dat er mooie stukjes uit de Japanse samenleving worden meegenomen en verwerkt tot één geheel, ik vind dat het boek makkelijk te lezen is. Maar ik vind het ook lastig om er echt iets van te vinden. Het is voor mij geen ijzersterk verhaal, maar wel eentje die interessant is en mooie elementen bevat. Ik kan alleen niet zeggen dat ik ervan heb genoten. Ik kan ook niet zeggen dat ik denk dat elke Young Adult dit boek zal snappen. Het is af en toe vrij verwarrend en moeilijk te volgen, zeker aangezien je in 76 pagina's door het verhaal heen bent en het dus allemaal heel snel gaat. Dit zorgt er wel voor dat je na het lezen nog heel veel nadenkt over het boek en je eigen conclusies een beetje kan trekken. Mijn probleem met het verhaal was dan ook voornamelijk dat ik er een erg dubbel gevoel bij kreeg. Aan de ene kant snap ik dat emoties monster van je kunnen maken en dat dat binnen die cultuur ook een heel verhaal heeft en verschillende wezens een rol spelen in dat verhaal. Echter, vond ik de reactie op die emoties, dus van welke dingen Mary al een monster werd, erg overdreven uitgebeeld. Ik snap dat het meeste symbolisch is. En daar hou ik van in verhalen. Emoties kunnen je vanbinnen opvreten en als ze je de baas worden kan je veranderen in een "Monster". En dus moet je leren om ze onder controle te krijgen en te laten gaan. Aan de andere kant geven emoties je ook hele belangrijke signalen af, die je zeker niet moet negeren. En dit boek gaf me soms een beetje het gevoel alsof daar geen ruimte voor was of dat daar niet aan gedacht is. Ondanks dat dit boek erg open was voor interpretatie, merkte ik dat ik toch ook ruimte mistte, maar ook een afsluiting van het verhaal die me misschien wat tevreden stelde, over wat er met Mary zou gebeuren misschien.

In het kort heeft Sakura een boek geschreven dat interessant is voor mensen die de Japanse cultuur wat willen proeven en ook het onderwerp filosofie en emoties leuk vinden. Ik denk dat ook volwassenen dit boek prima kunnen lezen en dat het misschien zelfs nog wat verwarrend kan zijn voor Young Adults. Sakura schreef een prima boek, mits het je ligt. Het is kort, maar krachtig, maar ook heel open en je moet zelf vooral weten wat je ermee doet of wil doen. Het zette mij aan het denken, maar heeft mij mezelf ook laten vragen waarom ik het nu precies las. Ervaar het vooral zelf, misschien vind jij er heel iets anders in dat wat ik erin vond.

Ik geef de nachtmerrieverslinder 2,75 sterren

~ Live Your Life Reading