Where Disaster strikes, hope arises"
Van Bookinfluencers mocht ik weer een nieuw boek lezen, deze keer het boek 'De vloed voorbij'. De vloed voorbij is een korte Novelle over de watersnoodramp in 1953. Het is een boek dat je in principe in en uurtje uit kan lezen en aangezien het bedoelt is voor Young Adults, is het boek ook makkelijk om doorheen te komen.
Normaal ben ik van de langere verhalen, omdat er dan meer diepgang is in de karakters en het verhaal. Je krijgt meer een band met de personages. Echter gaat het hier niet perse om de personages, maar om de ramp die er gebeurde. En het gevoel van hopeloosheid, maar ook van overleven, samenkomen, en door blijven gaan, komen heel duidelijk naar voren in het verhaal. Het verhaal is om van te huilen, maar het geeft ook op sommige momenten weer wat hoop.
Het verhaal is geschreven vanuit meerdere perspectieven. Zowel vanuit Frida, een 16-jarig meisje dat een deel van haar familie verliest, zelf van alles meemaakt tijdens de watersnoodramp, maar ook vanuit de reddingswerkers en andere personen die in het dorp wonen tijdens de gebeurtenis. Ik vond het zelf heel mooi om vanuit meerdere perspectieven te lezen en het verhaal op die manier mooi samen te zien komen.
Kijk, het is voor mij niet gelijk een 5-sterrenboek, omdat ik zelf gewoon graag meer verhaal wil, meer diepgang. Maar het belangrijkste, en dat is het herinneren van de watersnoodramp, heeft Femke 100% bereikt. Hier wordt er nauwelijks gepraat over de ramp die heeft plaatsgevonden. Wij doen geen herdenkingen, wij weten niet hoe het was, we hebben geen idee van de totale chaos, paniek en wanhoop van die periode. En op deze manier krijg ik daar toch een stukje van mee en kan ook ik deze periode in mijn herinnering houden. De impact van de watersnoodramp was hoog, het heeft zoveel mensen in ons land zoveel schade toegebracht en toch lijkt het voor zoveel mensen zo onbelangrijk.
Ik wil Femke bedanken voor het schrijven van dit boek. Ze maakt mensen bewust van wat er gebeurt is op een mooi, heftige en toegankelijke manier. Het feit dat er waargebeurde elementen in het verhaal zitten die ook nog dichtbij Femke staan, maakt dit verhaal nog een stukje meer bijzonder.
Het boek is goed geschreven, mooi, heftig en geloofwaardig en heeft een einde waar je toch wel een traantje bij weg mag pinken.
"Where disaster strikes, hope arises"
Ik heef 'De vloed voorbij' 4 sterren!
~ Live Your Life Reading
"Where disaster strikes, hope arises"
Ik heef 'De vloed voorbij' 4 sterren!
~ Live Your Life Reading