Wie zich tot schaap maakt, wordt door de wolven gevreten

Live Your Life Reading 26 september 2024
Daar waren we weer met een recensie en interview, voortvloeiend uit de boekbespreking met de samenlezenwe-club van Inge!

Deze keer bespraken we 'Pas maar op voor de boze wolf' van Marcella Kleine en Marcella sloot zelf aan bij de bespreking, dus uiteraard liet ik de kans niet voorbij gaan om weer wat vragen te kunnen stellen.

Pas maar op voor de boze wolf is een psychologische thriller die de terugkomst van de wolf in Drenthe bespreekbaar maakt en daarbij gaat over Imke, die in het verleden iets heeft meegemaakt en wat haar angsten geeft over de "De wolvenman". Tegelijkertijd met de terugkomst van de wolven, krijgt Imke bedreigingen van iemand die Imke haar dochter op wil eisen en daarbij hints achterlaat van het sprookje Roodkapje. De dader infiltreert in haar hele leven en valt haar constant lastig, wat, net als in elke thriller, oploopt tot een spannend hoogtepunt.

De cover past mooi bij het verhaal. OP de achtergrond zie je een wolf, er ligt een vrouw op de grond en de kleur van de heide is mooi verwerkt in de omslag van het boek.

De schrijfstijl is makkelijk om te volgen en leest lekker weg, waardoor je zomaar door het verhaal heen bent. Het verhaal wordt geschreven vanuit Imke, in de eerste persoonsvorm met stukjes van de Wolvenman tussendoor, die zowel bij de dader als bij de echte wolf kunnen passen. Ik hoorde dat dit in het audioboek wat als storend werd bevonden, vooral de stem die gebruikt werd, maar in het boek vond ik het zelf juist erg leuk om te lezen.

Het verhaal is leuk. Wel een triggerwarning nodig, want er wordt gesproken over verkrachting in het boek en er wordt verteld wat er precies gebeurt. Kan je hier niet goed tegen, let dan op. Ik zelf lees deze boeken wel gewoon, maar ik merkte wel dat het wat met me deed. Vooral het feit dat Imke niet praat over het gebeurde, omdat de schaamte zo groot was. Dit is voor mij heel herkenbaar. Ik vind het dan ook belangrijk dat hier wel gewoon over geschreven wordt, omdat je er herkenning en heling in kan vinden doordat je je niet zo alleen voelt.

Marcella maakt in het boek het onderwerp van de wolven bespreekbaar. Vaak zien wij één kant van het verhaal. Hoe goed de wolven zijn voor de natuur, wat een mooie beesten het zijn, etc. Maar er is ook een andere kant. De mensen die in het gebied van de wolven leven hebben er heel veel last van. Vee wordt gedood, mensen worden bang gemaakt, ze durven niet meer het bos in, er vinden vernielingen plaats, de kosten lopen hoog op door alle maatregelen die genomen moeten worden. Mensen maken zich zorgen. En terecht. Ik vind het mooi hoe Marcella zo'n belangrijk onderwerp zo passend weet te verwerken in haar verhaal. Ze trekt een actueel onderwerp bij een thriller en weet er zelfs een sprookje in te verwerken. Ontzetten knap!

Voor mij was het soms wel wat lastig om de spanning te voelen tijdens het lezen. Het las vlot weg, maar ik vond het niet perse heel spannend, ondanks dat Marcella de nodige dingen uit de kast trok om de spanning omhoog te krikken. Ik kan dan ook niet aanduiden waar het aan heeft gelegen, want ik vond het lezen van het boek wel gewoon leuk.

Met de nodige onverwachte gebeurtenissen, het constant op een zijspoor leiden van verdachten en een dader die je niet verwacht, heeft Marcella een thriller neergezet die je niet zal teleurstellen. Het was niet mijn favoriet, maar maar het is absoluut een goeie thriller die goed de actualiteiten bespreekt en er een ander perspectief op bied.

Ik geef 'Pas maar op voor de boze wolf' 3,5 ster!

Meer recensies van Live Your Life Reading