"We zijn er nog steeds; Ondanks alles en iedereen, hebben we het overleefd"

Ik ben geen enorm grote Fantasy-lezer. Af en toe pak ik er eentje op en als het lekker wegleest, wil ik er nog wel eens eentje achteraan plakken, maar vaak lees ik veel thrillers tussendoor. Een Fantasy-verhaal moet mij dus wel echt pakken en goed geschreven zijn, wil ik er echt van houden en hem met plezier lezen. Toen ik 'Recht in het hart' voorbij zag komen in het streetteam van DVP(Dutch Venture Publishing) kon ik echter niet anders dan me opgeven. De schrijfstijl van Jen Minkman is me inmiddels bekend en tot nu toe zijn haar verhalen mij nog nooit tegengevallen. In dit geval koos Jen ervoor om de Welshe geschiedenis te verwerken in het verhaal en de elementen uit het gebied, en ook de gebruiken, toe te passen op een manier die goed weergeven hoe het daar is en is geweest. Dit maakte dat ik het boek meteen interessant vond en ik moest me dus wel opgeven.

De cover is mooi, maar niet heel bijzonder. Misschien wel leuk om te weten is dat er van dit boek een Limited Edition komt met sprayed edges, dat maakt het boek natuurlijk meteen een stuk mooier! De omslag trok me wel gelijk, omdat ik hou van verhalen waarin onderdrukking en je vrij vechten een grote rol spelen in het verhaal. Ik hou ervan als de hoofdpersoon tegen iedereen in gaat en haar eigen pad maakt, op zoek naar vrijheid, maar ook veiligheid voor de mensen om zich heen. Wat heel handig is, is dat dit boek ook een kaart bevat van het gebied waarin het verhaal zich afspeelt. Nu las ik de Epub versie en ik moet eerlijk zeggen dat je dan helemaal niks hebt aan een kaart omdat je niet makkelijk even terug kan om hem te bekijken, maar voor in de fysieke editie vind ik dit echt een pluspunt.

De schrijfstijl van Jen blijft fijn. Dit boek schrijft ze vanuit Seren, in de derde persoonlijkheid en je vliegt door het verhaal heen. Niet alleen omdat her vrij kort is, maar ook omdat het boeiend en pakkend is geschreven. Jen weet in een kort verhaal heel veel verbeelding te stoppen en het is alsof je naar een fil zit te kijken. Precies hierom vind ik het heerlijk om te boeken van Jen Minkman op te pakken. Ook weet Jen altijd meerdere lagen toe te voegen aan haar verhaal, al is het subtiel, maar er zitten altijd boodschappen en lessen die je kan leren. Soms zit er wel ergens een hele lange zin tussen, maar dit went en wordt later ook minder.

Als het gaat om het verhaal.. tsja.. dan is er weinig op aan te merken. De proloog begint met een mooie introductie in het verhaal en de geschiedenis van het dorp Calon Carreg en daarna stap je moeiteloos over in het verhaal, in het heden. Het was heerlijk om vanuit Seren te lezen hoe deze wereld in elkaar stak en ik moet ook zeggen dat ik soms het idee van de Hongerspelen wat kreeg aan het begin. Arme mensen, Seren die een zusje heeft en ouders die 10 uur per dag werken, maar nooit genoeg monden kunnen voeden. De pijl en boog die Seren bij zich draagt als ze stiekem voor eten gaat zoeken in het woud.. Je begrijpt me denk ik wel. Echter gaat dit verhaal een hele andere kant op. Er is geen sprake van een wedstrijd, er is sprake van één persoon die de macht houdt, al duizenden jaren, en die door iedereen wordt gezien als een soort redder, behalve dan door Seren en haar vriend Daryn. En aan hen de taak om te vechten voor het goede en hun dorp vrij te maken van de strenge regels, de armoede en de kille tovenares die op de burcht woont.

Maar zo recht is het verhaal natuurlijk niet. Alles loopt anders dan gepland. Sterker nog, alles is anders dan het lijkt en Seren moet ontzettend oplettend zijn om niet in de handen van het kwaad te vallen. Ik vond dit gedeelte ietwat voospelbaar, ik had al heel snel heel veel dingen door, maar dan nog was dit verhaal verrassend. Jen heeft namelijk een soort element van LGBTQ in het verhaal verwerkt, maar dan verweven met magie. En er gebeuren dingen die zelfs ik niet meteen had kunnen voorspellen. Wil je snappen wat ik hiermee bedoel? Dan moet je snel het verhaal gaan lezen!

Deze wereld vond ik heerlijk om even in te mogen leven en ik heb dan ook ontzettend genoten van dit mooie, bijna middeleeuwse dorp, met de ouderwetse dorpsomroeper, het woud, het gezellig huisje van Seren en haar ouders en alle andere elementen die het boek net dat beetje magischer maken. Ik ga niet zeggen dat ik het het beste boek ooit vond, maar ik vond het zeker een heel mooi verhaal met hele mooie elementen en een vleugje historie is ook altijd mooi meegenomen.

Ik geef 'recht in het hart' 3,75 sterren!

~ Live Your Life Reading

Meer recensies van Live Your Life Reading