Wederom een topper

Je mag me voor sommige auteurs midden in de nacht wakker maken, en na het lezen van boek 4 in de serie, kan ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat dat ook voor auteur Carla Kovach geldt. Ik denk dat, welk boek van haar je me ook geeft, ik ze verslind.

Elk boek van Carla Kovach heeft wisselende thema's, maar toch ook heel veel overlapping. In elk boek komen bepaalde onderwerpen heel sterk naar voren en ook in 'Toen ze verdween' kan je deze onderwerpen weer terug vinden. Maar daarover later meer.

Ik heb al eerder gezegd dat ze ik de cover of titel tot nu toe nog niet heel indrukwekkend heb gevonden. Als je een boek koop op de cover, dan zullen deze boeken er niet zo snel tussen zitten, in ieder geval bij mij niet. De omslag maakt het boek dan wel een stuk interessanter, maar toch blijf ik van mening dat je eerst eens het eerste boek op moet pakken om erachter te komen hoe geweldig de Gina Harte serie is.

Je vliegt door het verhaal heen. De schrijfstijl is makkelijk, goed te volgen en vlot, waardoor je zomaar door het boek heen bent.

De karakters die Carla heeft gebouwd zijn gewoonweg geweldig. Elk hoofdkarakter (Met name Gina) heeft een uitgebreide achtergrond of bepaalde trekjes die je steeds beter leert kennen door de serie heen. Je bouwt echt een band met ze op als je vanaf boek 1 begint met lezen. Ik wil meteen zeggen dat deze boeken wel los te lezen zijn, maar dat ik het nooit zal aanraden, omdat ik denk dat het verhaal je beter zal bevallen als je ook echt alle achtergrond goed hebt. Gina is een best ingewikkeld karakter, omdat ze in het verleden nogal wat heeft meegemaakt en dat verleden haar steeds meer in begint te halen, waar ze zowel privé als in haar zaken steeds meer last van krijgt. Hulp vragen is iets wat ze eigenlijk steeds blijft weigeren en door de verhalen heen zie je haar stappen vooruit en achteruit maken en dat maakt haar een heel realistisch en geloofwaardig karakter. 'O Connor heeft een vrouw die altijd in de keuken staat en eigenlijk het hele politieteam steeds bij elkaar brengt met 'lekkere' baksels. Jacob is het groentje van dit team en je ziet hem ook elk boek groeien tot een geweldige agent die bijzonder veel toevoegt aan het team. En dan hebben we Briggs, de baas van Gina en haar team, de enige man die het ooit echt goed voor heeft gehad met Gina, maar haar ook constant een spiegel voor lijkt te houden. Een karakter dat de boeken kan maken of breken, afhankelijk van waar de serie heen gaat.

Het verhaal zelf is wederom aangrijpend. Ik ga eerlijk zeggen dat er weinig thrillers nog heel origineel zijn als je er al zoveel hebt gelezen, maar het gaat om de manier waarop het gebracht wordt, de manier waarop het geschreven en de manier waarop het verhaal opgebouwd is. En dit verhaal komt in broodkruimels. Broodkruimels waar je zelf wijs uit moet zien te worden, samen met Gina en haar team. En elk stukje broodkruimel maakt van alles los bij de karakters in het verhaal. Trauma, vrouwonvriendelijke mannen, moord, vriendschap, grenzen... alles komt voorbij, op een hele mooie, heftige en aangrijpende manier.

Kovach weet verschillende onderwerpen elk boek opnieuw mooi samen te brengen en te verwerken tot één kloppend verhaal dat je in 1 ruk uit wil lezen. Ook weet Kovach heel goed verborgen te houden wie de dader is. Ze zet allemaal lijntjes op die naar allemaal verschillende mensen lijken te leiden en je moet wel heel goed opletten, wil je weten wie de dader is in dit verhaal. Dit verschilt wel met sommige andere verhalen en daarin lijkt het alsof Kovach zelf ook nog volop aan het uittesten is hoe ze mensen op dwaalsporen kan zetten. En dit doet ze geweldig! Van een dader die vrij snel bekend is, naar niet weten wie de dader zou kunnen zijn of maar een deel van het verhaal kloppend weten te krijgen, Kovach kan het allemaal en weet het verhaal constant interessant te houden.

Mijn enige puntje van aandacht is de overleggen. In de recensie van deel 3 zei ik dat ook al, maar vaak worden in de overleggen van het team dingen besproken die we al 2 keer gehoord hebben en dat maakt het soms wat dubbelop en saai. Alhoewel er nu soms nog wel eens wat nieuws gemeld werd en je ook steeds meer ziet hoe de verschillende karakters op elkaar reageren.

Ik ben heel benieuwd wat er in de volgende delen gaat gebeuren, vooral met Gina en Briggs. Maar ik ben ook benieuwd welke zaken er nog komen en hoe lang Gina zichzelf nog staande kan houden in alle onrust en heftige dingen die er gebeuren, zeker nu privé en werk elkaar steeds zo vermengen met elkaar.

deze serie heeft me in zijn greep en er komen nog heel wat delen, maar toch ben ik nog lang niet klaar om afscheid te nemen. Ik geef 'Toen ze verdween' 4,5 ster!

~ Live Your Life Reading

Meer recensies van Live Your Life Reading