Verwachtingen ingelost
Steven Van Belleghem is ondernemer, professor marketing aan de Vlerick Business School en docent aan de London Business School. In 2020 verraste hij na tien jaar managementboeken met het fictiedebuut Eternal. Met de Upgrade kluistert hij zijn lezers opnieuw aan de bladzijden met zijn gevoel voor spanning van de wetenschap en technologie van de toekomst.
We zijn vier jaar later na de gebeurtenissen met Eternal en haar ontslag bij X-COM. Ondertussen leidt Romy Bell een internationale organisatie die toeziet op het ethische kader bij de medische ontwikkelingen. Door grote evoluties op het vlak van DNA is een baby op maat maak geen uitzondering meer. In een undercoveroperatie in een lab in Londen ontdekken Romy en haar team nog iets anders. Namelijk virussen die op maat gemaakt zijn. Heel wat alarmbellen gaan af, zeker wanneer er nog eens een dode valt in Parijs. Het wordt voor Romy opnieuw een race tegen de klok en een spel om te zien wie ze kan vertrouwen en wie niet. Lukt het haar opnieuw? Of verliest ze de strijd?
In Upgrade gaan we opnieuw met Romy op jacht naar daders, die slechte bedoelingen hebben met de mensheid. Hoe verrassend en vernieuwend Eternal is geweest, weten de lezers al wat ze kunnen verwachten met Upgrade, een boek vol technologische snufjes en spanning om de race tegen de klok. Met Upgrade bewijst Van Belleghem zeker dat hij zijn straf debuut kan evenaren, hij is zelfs gegroeid in zijn schrijven en opbouw. Hij weet op de juiste momenten een plottwist in te bouwen en te schakelen naar een andere gebeurtenis om het allemaal spannend te houden voor de lezers.
Hoewel dit een vervolg is op Eternal, merk je als lezer daar niets van mocht Upgrade je eerste boek zijn dat je van Van Belleghem leest. Hij verwijst wel regelmatig naar Eternal, maar weet dit zodanig te coveren dat wie Eternal gelezen heeft perfect weet over wat het gaat, voor wie dit het eerste boek is gewoon een verwijzing is naar een gebeurtenis in het verleden, zonder info te missen. Dit is wat je nodig hebt als opkomende schrijver, dat je een nieuw publiek voor je kan winnen, zonder dat ze verplicht alle delen in een reeks moeten gelezen hebben.
Upgrade is opnieuw een geslaagde thriller, met de nodige snuifjes technologie die de lezer gekluisterd weet de houden aan het boek. Ik hoop vooral dat we Romy nog een derde keer gaan terugzien en dat dit geen afscheid was.