'Marschlande'
Het boek is door ondergetekende in de Duitse originele uitgave met de titel 'Marschlande' gelezen.
De schrijfster vertelt in afwisselende hoofdstukken over Abelke en Britta. Twee vrouwen die in verschillende tijdperken leven maar toch veel overeenkomsten blijken te hebben, net zoals -het gedrag van- de mannen om hen heen. Het boek laat zien dat er - ook al zeggen we in een geƫmancipeerde samenleving te leven- vandaag de dag nog een lange weg te gaan is wat betreft gendergelijkheid en de positie en kansen van vrouwen.
Een ander thema van het boek is geworteld en ontworteld raken.
Kubsova's schrijfstijl is vooral beschrijvend. De dialogen zijn kort maar duidelijk. Meer aandacht gaat uit naar de aankleding van de dialogen en de beschrijving van de sfeer, het landschap, de gedachten en het handelen van de hoofdpersonen. Daardoor slaagt de schrijfster er in om levensechte hoofdpersonen met al hun emoties te creƫren waarin de lezer zich goed kan verplaatsen.
De meeste hoofdstukken eindigen met een kleine cliffhanger zodat het verleidelijk kan zijn om even een 'Abelke-hoofdstuk' over te slaan om toch verder te lezen hoe het Britta vergaat, en andersom. Echter is dit af te raden omdat het belangrijk is om de verhaallijnen van beide vrouwen in de juiste volgorde te lezen voor een goed begrip van het verhaal.
Het boek verdient het om meer dan eens herlezen te worden zodat nog meer diepgang kan worden ontdekt.
Een ander thema van het boek is geworteld en ontworteld raken.