De zoektocht naar jezelf, liefde en intimiteit
De Nederlandse tv-maker, journalist, fotograaf en schrijver Stijn De Vries schreef zijn debuutroman, 'Als de Zon valt', waarin hij een portret schetst van twee zestienjarigen die voor elkaar vallen maar waar geheimhouding en een onzeker toekomst wel eens spelbreker zouden kunnen zijn.
Utrecht, 2016: Eén blik, meer was er niet nodig voor Omar en Alex om de vonk te laten overspringen. Eén blik op het schoolplein werd het begin van een eerste liefde, verborgen voor de buitenwereld maar intens en intiem tussen beide jongens.
Hoewel de twee jongens dichter naar elkaar toe groeien en een balans moeten zoeken met hun eigen leven en hun afzonderlijke vriendenkring, toch vinden de twee elkaar geregeld terug op de momenten dat het telt. Niemand zoekt iets achter de vriendschap en de twee jongens groeien almaar dichter naar elkaar toe.
Maar tragedie is nooit veraf en in tegenstelling tot wat je zou verwachten bij een queer verhaal is het deze keer niet zo dat mensen van buitenaf de oorzaak zijn, maar deze keer komt het van binnenuit. Want als één van hen het moeilijk heeft om zichzelf te uiten, om naar buiten te komen voor wie hij is, moet de ander zich daarnaar schikken. En als dan ook de toekomst een kloof tussen de beide jongens slaat, wordt het moeilijk om de tragiek te vermijden!
Dit is een heel intiem boek, heel intens en schetst een heel eerlijk beeld van hoe een romance bloeit maar waar het leven vaak spelbreker lijkt te zijn. De ontluikende zoektocht naar liefde, intimiteit en de balans tussen de liefde en het leven wordt in dit boek heel goed vertelt. Ik las het boek in twee lange zittingen uit (mijn nachtrust leed een beetje eronder maar ik was zodanig gehypnotiseerd door het verhaal dat ik boek niet langs de kant wou en kon leggen.)
Het coverbeeld van de twee jongens in een intieme omhelzing is van de hand van Stijn De Vries zelf trouwens!