Triangle of Love: Car vs Girl

Looneybooks79 07 april 2025

Dutch / Nederlands:

Arnie Cunningham is het kneusje van de school. Zijn enige vriend is Dennis Guilder, een van de populaire jongens, die hem zoveel mogelijk probeert te beschermen. Vooral tegen de bende van Buddy Repperton moet Arnie de nodige bescherming krijgen want Buddy en zijn vrienden hebben het altijd op Arnie gemunt.

Maar Arnie wordt verliefd... op Christine: een vlamrode Plymouth Fury '58 die in erbarmelijke staat is en al jaren staat te verkommeren op het terrein van Roland LeBay. De auto behoorde ooit aan zijn broer George toe maar na zijn dood bleef de auto op het terrein staan. Arnie wil niet luisteren naar de raad van Dennis om de auto, dat eigenlijk een wrak is, niet te kopen en op zoek te gaan naar een degelijke tweedehandswagen. Maar Arnie is verliefd op het eerste zicht en valt niet te overtuigen. Zonder overleg met zijn ouders koopt hij Christine, tot groot ongenoegen van zijn ouders die hem dan ook weigeren de wagen op hun oprit te stallen.

Arnie rijdt naar Darnell's, een schroothandelaar, die hem een baai geeft waar hij de wagen mag stockeren en hem toelating geeft om hier en daar wat onderdelen uit zijn schroothoop te gebruiken om Christine terug op te knappen... tegen een kleine prijs natuurlijk. Ook hier wil Dennis tussenbeide komen maar Arnie is te koppig en doet zijn eigen ding, voor de eerste keer in zijn leven!

En dan veranderen er enkele dingen in het leven van de twee vrienden. Eerst leren ze een nieuwe leerlinge kennen op hun school, Leigh Cabot. Tot ieders grote verbazing krijgt Arnie verkering met Leigh. Intussen is Arnie ook van een heel schuchtere naïeve kerel veranderd in een zelfzekere populaire jongeman. En Dennis beseft dat daar maar één ding de oorzaak kan van zijn, zijn Christine. Een andere verandering in Arnies leven is het gepest van Buddy en zijn bende. Eén voor één worden deze schaakmat gezet, dit tot grote verbazing van de politie die voor een raadsel staat!
In recordtempo kan Arnie de auto van een wrak omtoveren in een fantastische classic car waarvan het rood opnieuw perfect blinkt, de grille onheilspellend naar iedereen gluurt en het dashboard mooi oplicht terwijl de oude radio enkel hits uit de fifties speelt. En dan blijkt dat Christine ook nog wel eens heel jaloers lijkt te zijn op Leigh... Dit is een driehoeksverhouding waarbij maar één vrouw in het leven kan blijven van Arnie. Wie dat worden zal hangt van Arnie én Christine af!
Christine was ooit de eerste verfilming van een Stephen King boek dat ik ooit te zien kreeg, toen nog niet wetend welke impact deze film én de auteur van het boek later op mijn leven zou krijgen. Onmiddellijk gefascineerd door een wagen die haar eigen leven leidt en enorm jaloers en wraakzuchtig blijkt te zijn, wist ik dat ik te weten wou komen wie het brein was achter dit verhaal. Niet alleen de film van John Carpenter én de soundtrack van de verfilming (Alan Howarth en John Carpenter) bleven me jaren achtervolgen (alsof ze een vlamrode Plymouth waren), ook de special effects voor die tijd bleven me bij. Nog nooit had ik een film gezien die zo vernieuwend was (en zelfs tot op de dag van vandaag doorstaat deze de tand des tijds!). Toen ik jaren later boeken begon te lezen van Stephen King kwam ik plots op het bronmateriaal, in boekvorm! Toen was de cover een still uit de film met de wagen op de front. Later kocht ik een aantal versies in de Engelse versie, herlas ik het boek nog maar eens en was ik nog meer overtuigd van de sterkte van dit verhaal! En nu komt Luitingh Sijthoff (LS Uitgeverij) met deze prachtige limited edition met de heerlijke sprayed edges waardoor mijn liefde voor dit boek nog maar eens is aangewakkerd! De cover biedt opnieuw een zicht op de auto zoals deze in de film werd voorgesteld en loopt door naar de achterflap! Het design van deze editie is geweldig en ik raad iedereen aan die fan is of het boek wil ontdekken om snel te zijn want deze editie is gelimiteerd en zal heel snel uitverkocht zijn!
Christine is vintage Stephen King en toont de sterkte van de man als schrijver van enerzijds een horrorverhaal met enkele bloederige scenes en anderzijds hoe hij een verhaal kan opbouwen over vriendschap en de liefde tussen een man en zijn auto. (Boys and their toys, right!) Hoe ver en wat heb je over voor de liefde van je leven? Die vraag wordt vaak genoeg gesteld tussen de lijnen door van dit boek! King toont met dit boek nogmaals aan dat hij waarlijk 'The King of Horror' is (of was, want tegenwoordig is hij vervallen in een meer thrillergenre).

Ik zou zeggen: Vroem Vroem naar de winkel en kopen dit boek (maakt niet uit in welke editie!) en twijfel niet om John Carpenters verfilming te bekijken als je deze nog niet zag! Zelfs meer dan veertig jaar later is deze angstaanjagend spannend met vooruitstrevende special effects voor zijn tijd, als je weet dat de film dateert van 1983...

Meer recensies van Looneybooks79