Cold Case Iceland

Looneybooks79 01 februari 2025

Ragnar Jónasson is intussen in België al gekend door zijn eerdere thrillers rond Ari Thor Arason en het boek dat in 2024 in het Nederlands verscheen, Reykjavík, dat hij samen schreef met Katrín Jakobsdóttir, de premier van Ijsland.

En nu verschijnt eindelijk ook deze reeks rond Hulda Hermannsdóttir in het Nederlands met als eerste boek in de reeks, Duisternis (Dimma).

In Duisternis krijgt Hulda te horen dat zij over twee weken op pensioen wordt gestuurd. Ze wordt met onmiddellijke ingang van al haar lopende zaken afgehaald. Als troostprijs mag ze haar laatste weken vullen met het oplossen van nog één zaak uit de hoop cold cases. Hoewel haar chef, Magnús, haar aanraadt om toch de extra weken aan te nemen als vakantie zet Hulda zich nog in een zaak van het jaar ervoor waarbij een meisje dood werd teruggevonden op het strand in een baai, vermoedelijk zelfmoord. Maar iets aan de zaak stoort Hulda en ze gelooft niet in de piste die haar collega, die sowieso al niet bekend staat als de meest gedreven en slimme rechercheur die er liever de kantjes vanaf loopt, had uitgewerkt om de zaak zo snel mogelijk af te kunnen sluiten.

De vrouw die dood werd teruggevonden was een Russische migrante die net te horen had gekregen dat haar verblijfsvergunning werd toegekend. Hulda vindt het dan ook uitermate verdacht dat net zij zelfmoord zou plegen na net zo'n heugelijk nieuws gehoord te hebben. Ze besluit al de betrokkenen uit de zaak, van haar tolk tot haar advocaat en zelfs een mogelijke piste rond mensenhandel, na te trekken en een bezoekje te brengen. Maar Hulda werkt zich op die manier meer in de nesten dan dat ze de sympathie wekt om de zaak terug op te nemen.

Maar Hulda is vastberaden en gedreven en zal de zaak oplossen voor het einde van haar termijn. Ze zal niet met een onopgeloste zaak op pensioen gaan! Maar de zaak dreigt levensgevaarlijk te worden voor haar en Hulda's verleden begint haar ook parten te spelen! Zal ze de ware toedracht rond deze dood ontdekken?

Ragnar Jónassons boeken zijn nooit turven en dat zorgt er ook voor dat je zijn verhalen, die sowieso enorm spannend zijn zonder al te moeilijk geschreven te zijn, heel snel en vlot lezen. Met dezelfde donkere toon die typisch is voor heel veel Scandinavische thrillers en tv-series (zoals Trapped bijvoorbeeld) wordt je in een verhaal meegesleurd dat je op het puntje van je stoel laat zitten en op het einde van het boek zit je letterlijk met je mond open door het verrassende einde. Het enige negatieve (?) puntje dat ik er misschien kan aan toevoegen is de voorspelbaarheid in het verhaal en de dader. Maar dat kan liggen aan het feit dat ik intussen als thriller lezer vaak wel snel doorheb (door in mijn hoofd alle pistes af te gaan) hoe de vork aan de steel zit. Het is dan ook leuk als een thriller erin slaagt me toch nog te verrassen. Dat was bij deze dus niet echt het geval maar het heeft niks aan mijn leeservaring te niet gedaan, integendeel. Ik heb besloten nu ook de andere reeds vertaalde boeken van de auteur te lezen!

Duisternis heeft nog een extra streepje voor bij me. In de zomer van 2016 deden mijn vriend en ik een road trip doorheen het land en daardoor werd ik onmiddellijk terug gebracht naar die reis. En geloof me, ik raad iedereen een reisje naar Ijsland aan want het is een prachtig land.

Meer recensies van Looneybooks79