Dystopische marathon

Looneybooks79 21 januari 2025
Luitingh Sijthoff heeft nog een boek uit de reeks van de boeken die Stephen King onder zijn pseudoniem Richard Bachman opnieuw uitgebracht in een luxe limited edition. Niet enkel is het een streling voor het oog, eveneens is dit boek een van mijn favoriete Bachman verhalen.

In een dystopische wereld wordt elk jaar een lange marathon gelopen door honderd jongens (in het boek is geen enkel meisje aanwezig tijdens de loop en daar wordt ook geen reden voor gegeven dus ik vermoed dat dit meer ligt aan het tijdperk waarin het boek werd geschreven). Onder toezicht van en onder leiding van ‘de Majoor’ zetten deze enthousiaste en idealistische vrijwilligers zich in om deze loop aan te vatten. Er is een grote prijs te winnen aan het einde. Maar de loop komt met een grote kost, namelijk als je onder een bepaalde snelheid loopt of je stopt met lopen krijg je drie waarschuwingen en na de derde waarschuwing wordt je genadeloos afgeknald, zonder pardon en zonder mededogen. Er kan maar één winnaar zijn!

Aan het begin van de marathon verloopt alles redelijk vlekkeloos maar eens het eerste slachtoffer valt sijpelt de realiteit van het gevaar geleidelijk aan in. En vooral als sommige voor de minste reden een waarschuwing krijgen, dan slaat de angst om het hart. Zo’n waarschuwing kan terug kwijtgescholden worden als je een uur hebt gelopen. Maar als je met drie waarschuwingen rondloopt, treuzel je maar best niet te veel of heb je best geen krampen in de benen.

Tussen de jongens ontstaat vriendschap maar ook een vijandige sfeer. Er is de stille loper die zich nergens mee bemoeit, er is de volhouder, er is de protester, er is degene die instabiliteit wil creëren en dan is er jonge Ray Garraty, die ondanks het verdwijnen van zijn vader die kritiek had op het regime, toch deelneemt als een soort van erezaak. Maar Ray en zijn medelopers krijgen het moeilijk… want de marathon in Bachmans boek gaat niet over een afstand van maar 42,195 kilometer… nee, deze gaat door weer en wind, langs heuvel en dal honderden kilometers lang tot er maar één overblijft!

Dit boek is het resultaat mochten The Handmaid’s Tale en The Hunger Games een literair kindje hebben gebaard. (Hoewel dit boek er eerder was natuurlijk).

Voor wie interesse heeft: momenteel wordt dit boek verfilmd met onder andere Mark Hamill in de rol van de Majoor. Het is pas het tweede verhaal uit de bundel The Bachman Books dat een verfilming krijgt. The Running Man (Vlucht naar de Top) werd eerder met Arnold Schwarzenegger verfilmd en krijgt momenteel een remake met Glenn Powell in de hoofdrol.

Ik begrijp dat heel wat mensen die fan zijn van het werk van King niet altijd de verhalen die hij als Bachman uitbracht (en dan voornamelijk die uit deze bundel) niet altijd even hard appreciëren maar persoonlijk vind ik deze boeken heel sterk in opbouw en dit boek vooral is een heel grote studie in het volhardingsvermogen van de mens en hoever iemand in staat is te gaan, en wat de gevolgen daarvan zijn, om zijn leven te redden. En in hoeverre ben je bereid om je eigen leven op het spel te zetten om iemand anders te helpen? Lees het allemaal in De Marathon (The Long Walk).

Meer recensies van Looneybooks79