De neus op de suikerige, zoute en vettige feiten

Looneybooks79 19 december 2024

Dit is de eerste maal dat ik een audioboek heb beluisterd waarbij ik de tekst niet voor me liggen had en dat was even wennen. (Dus een beetje een sprong in het duister)

Maar dit boek is wel super interessant en zorgt er wel voor dat je gewoon geboeid blijft luisteren omdat de inhoud zo maatschappelijk belangrijk en relevant is en een impact op de gezondheid zou kunnen hebben als maar een deel van de lezers/luisteraars dit boek tot zich nemen.

Voedsel, marketing, social media, gezond vs ongezond en wat geloven de mensen daaromtrent… producenten, marketeers en farmaceutische bedrijven… dit allemaal komt aan bod in dit boek.

Zijn de consumenten zelf verantwoordelijk voor hun eigen keuzes? Kunnen we zelf weerstaan aan verleidende reclames, kleurrijke verpakkingen, zoete of zoute of vette happen? Of werken deze marketingstrategieën misleidend en worden wij als mens meegesleurd door wat bedrijven aanbieden. Worden wij als mens uitgebuit en geraken wij verslaafd aan de producten die door de voedingsindustrie en marketingbedrijven onder onze neus geschoven?

Kinderen die van jongs af aan slechte gewoontes aanleren en scholen die eerder gaan voor de ongezonde snacks dan voor gezonde tussendoortjes en maaltijden, daar zouden ouders dringend bij stil moeten staan. En hoewel Teun dit vanuit het standpunt in Nederland heeft bekeken ben ik ervan overtuigd dat heel wat andere Europese landen zich hieraan schuldig maken. Ook ouders zelf kunnen hier hun steentje bijdragen door hun kinderen niet vol te stouwen met suikerige vette troep.

En laten we die frisdrank ook niet beter achterwege?

Dat we allemaal geïndoctrineerd worden door marketing en door de producenten die enkel op winst uit zijn, dat mag ook geen verrassing zijn. Vandaar dat Teun met dit boek en zijn eerdere onderzoek (tv-programma's) het probleem aan wil kaarten om dringend een kentering te proberen in te zetten. Eéns een koek is geen schande, wie heeft daar eens niet zin in? Maar als het zorgt voor gezondheidsproblemen zoals obesitas en diabetes type 2, dan weet je wel dat er iets meer aan de hand is en dat het niet van die ene koek is.

De troep die in de winkels op ooghoogte liggen (dure merken natuurlijk want zij hebben het geld daarvoor), die verkocht wordt als gezond product terwijl daar geen gram gezonde voeding in te vinden is, vormt een gigantisch probleem voor de volksgezondheid!

Ik raad dan ook aan om dit boek te verspreiden naar directeuren van alle scholen én naar elke minister van volksgezondheid in elk Europees land (en daarbuiten) of integraal voor te lezen op een zitting van de Europese Commissie, kwestie van de ogen te open bij zij die er iets aan kunnen doen. Maar geld zal nog altijd de beslissende factor zijn hoogstwaarschijnlijk, niet?

Ik besloot dit boek te beluisteren via Spotify omdat de titel me aansprak, ik was nieuwsgierig naar wat Teun te vertellen had hierover en tot mijn grote verrassing ben ik wel overtuigd van de boodschap, hoewel ik dit al veel langer wist maar eigenlijk weinig rekening mee hield. Soms moet het echt in je oor of voor je op een blad terecht komen. Team gezond leven is ontstaan! Misschien moet ik het boek toch in mijn kast doen verschijnen, om er genoeg aan herinnerd te worden!

Meer recensies van Looneybooks79