De Kunst van het begrijpen

Looneybooks79 01 februari 2025

'De Ogen van Mona' dank ik aan een andere bookstagrammer, Caroline, die me op dit boek wees terwijl ik er tot op dat moment nog niet had van gehoord. En nochtans is dit boek helemaal op mijn lijf geschreven en daar zijn twee redenen voor. Ten eerste speelt het zich af in één van mijn favoriete steden, Parijs en ten tweede speelt het zich af in de wereld van de kunst in drie van mijn favoriete musea: het Louvre, Musée d'Orsay (deze stad gans bovenaan) en Beaubourg (ofwel het Centre Pompidou).

Mona is een tienjarig meisje dat op een dag zonder enige aanleiding haar gezichtsvermogen kwijt is voor een aantal uren. De dokters staan voor een raadsel en ook haar familie weet niet wat de oorzaak zou kunnen zijn. De arts raden aan met haar naar een psychiater te gaan. De angst dat het meisje ooit volledig blind zou worden slaat om het hart van haar familie. Haar grootvader beslist dan ook het meisje een jaar lang elke week, in plaats van naar een kinderpsychiater te gaan, één kunstwerk te bekijken in één van de musea die Parijs rijk is. Maar hij heeft een strak plan hiervoor uitgewerkt om haar doorheen de geschiedenis van de kunst mee te nemen, te beginnen bij Sandro Boticelli en de Renaissance.

Zonder medeweten van haar ouders ontmoet Mona, samen met haar grootvader, de wereld van de kunst. Haar opa laat haar eerst zelf elk kunstwerk ontdekken en geeft haar de tijd om ernaar te kijken om daarna de geschiedenis van het werk uit te leggen maar ook de achterliggende boodschap en het leven van elke kunstenaar.

Op de dagen dat ze niet met haar opa op stap is gaat het leven gewoon verder. De lagere school komt ten einde voor Mona en de uitdaging van de Middelbare school dringt zich op. Haar vader en zijn brocanterie lijden onder slechte verkopen en zijn drankprobleem en haar moeder doet heel geheimzinnig rond de dood van Mona's grootmoeder, wiens halsketting zij draagt. Haar arts beslist om dankzij hypnose de oorzaak van de kortstondige maar plotse blindheid te ontdekken.

Dit boek is het debuut van Thomas Schlesser en is een schot in de roos. De interactie tussen de grootvader en Mona is zowel ontbolsterend, leerrijk en ontroerend. En de impact dat Mona op de rest van haar familie en op haar vrienden op school heeft is inspirerend. Door dit boek ben ik nog meer kunst beginnen appreciëren en zal ik bepaalde kunstwerken (vooral moderne kunst) nog anders bekijken dan ik daarvoor deed!

Als kunsthistoricus en directeur van de Hartung-Bergman stichting wist Schlesser duidelijk waar hij het over had toen hij dit boek schreef. Toegegeven, dit is een boek voor de liefhebbers en 'amants' van kunst maar ook voor zij die openstaan om bij te leren. Ik ben alvast grote fan en moet Caroline en de uigeverij zeker bedanken om dit boek op mijn pad te brengen.

Meer recensies van Looneybooks79