Oorlogskinderen
Carl, Olav, Roar, Janne, Mona… een jeugdbende die in een door nazi’s bezet Oslo een manier zoeken om hun boontjes te doppen en te overleven door kleine diefstallen, inbraken en vervalsen van documenten. Elke tiener heeft zo zijn eigen manier om om te gaan met de situatie waarin ze momenteel verkeren, zolang ze maar uit de armoede kunnen raken.
Maar als de vader van Carl verdwijnt ontstaan er roddels over zijn taak in deze oorlog. Heulde hij met de Duitsers of werkte hij voor het verzet? Carl zoekt een antwoord en herinnert zich de laatste woorden van zijn vader voor hij vertrok: “Wo sind wir?” en aan wie hij deze vraag stellen moest. Niet lang nadat hij deze woorden uitspreekt wordt ook Carl (Kalle) aangesproken door een vreemde man.
En dan is er nog de kaart met negen aangeduide huizen die Carls vader achterliet. Wat moet hij daarmee? Hij schakelt hier zijn vrienden uit de bende voor in. Maar al snel wordt ook hier duidelijk dat er problemen opduiken.
Dit verhaal gaat over kinderen die te vroeg volwassen moeten worden om te overleven in een bezet land. Terwijl de jongeren door een jeugdbende te vormen alles doen wat maar mogelijk is, vaak op het randje van het toelaatbare, moeten ze terzelfder tijd ontdekken wie ze wel en niet kunnen vertrouwen en dat terwijl ze ook nog eens ingelijfd worden door een verzetsbeweging. Carl lijkt de leider te zijn van deze bende en doet echt alles om zijn vrienden en zichzelf te beschermen en te voorzien van de nodige luxe in een wereld waar die schaars is en waar luxe soms eenvoudige dingen kan betekenen.
‘De Onwaardigen’ is een portret over overleven, leven op het randje van de dood en omgaan met vijanden en vrienden. Over hoe oorlog het alledaagse overhoop haalt en hoe iemand gedwongen wordt om vreselijke beslissingen te nemen. Het is een literair feest dat balanceert tussen spannend en ontroerend, tussen medeleven en boosheid. In mijn opinie is dit Roy Jacobsens beste boek dat ik tot nu toe las!