Europa leeft!

Looneybooks79 05 juni 2024

Hendrik Vos, die ik leerde kennen door zijn bijdragen in tv-programma's zoals Terzake en De Afspraak waar hij vaak zijn blik wierp op de Europese ontwikkelingen en nog niet zo heel lang geleden in het entertainment programma 'De Verraders' waar hij me verraste als toch niet zo'n mensenkenner, schreef in 2021 een boek over de geschiedenis van Europa en meer bepaald de Europese eenmaking. Het boek lag al een tijdje te wachten in mijn kast (door een verhuis werd dit 'een doos'), net zoals zoveel andere boeken (zoals je wel al zal hebben gemerkt bij veel van mijn recente reviews heb ik wel wat achterstand in boeken die nog gelezen moeten worden dus zal de zin 'lag al even te wachten' nog wel geregeld voorbij komen). Maar Hendrik Vos toert door het land (en zelfs nu ook in het buitenland) met zijn zaalshow 'Dit is Europa', begeleidt door de cello van Frans Grapperhaus en ik kreeg de kans om te gaan kijken dankzij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts dus besloot ik het boek ook maar te lezen, het was het uitgelezen moment! (Over de voorstelling zal ik op het einde van deze recensie nog meer vertellen!)

Grote leiders in de geschiedenis hadden ooit dezelfde ambities, hoewel hun methodes vaak barbaarser waren of afgedwongen werden door huwelijken, maar een verenigd Europa zagen er veel wel zitten.

Na twee wereldoorlogen begon het plan dan toch te rijzen om werk te maken van een verenigd Europa, waar de grenzen wegvielen en waar vrij verkeer mogelijk was. Maar dat dit niet over één nacht ijs zou gaan bleek al snel. Want de bevolking van de meeste Europese landen waren nog aan het bekomen van de vernielingen die de Duitsers hadden aangericht. En samenwerken leek niet onmiddellijk ideaal. En toch begon er een idee te groeien en werden de eerste stappen gezet!

Dat Hendrik Vos zich vastbeet in deze materie en uitgevoerd het proces hier in dit boek uitlegt, bewijst enkel maar zijn voorliefde en zijn passie voor Europa, ook al heeft dit continent de nodige uitdagingen!

Ik kan deze recensie vullen met data en met een schare aan namen die een rol hebben gespeeld in de vorming van wat nu de Europese Unie is maar dan ben ik enkel maar bezig met Hendriks boek letterlijk te parafraseren en dat is niet de bedoeling! Lees gewoon het boek zelf want dit is uitermate interessant, zeker voor de mensen die heel nieuwsgierig zijn naar de evolutie van EGKS naar de EU zoals we ze nu kennen. Dat er al heel snel werd gesproken over een eengemaakte munt was ook duidelijk een punt dat hoog op de agenda stond maar het zou nog duren tot 2002 eer die er zou komen, onze euro!

Maar zoals gezegd: Europa staat voor uitdagingen, altijd geweest. Want iedereen tevreden stellen is niet makkelijk (boerenprotesten, studentenprotesten, burgeroorlogen, Brexit, eurocrisis, vluchtelingencrisis, terroristische aanslagen en recenter de corona-crisis, de inval van Rusland in Oekraine en het heropleven van de oorlog tussen Israël en Palestina)

Een van de leukere momenten in het boek zijn, tussen de ‘drogere’ materie (begrijp me niet verkeerd, het is geen saai boek), de kleine vaak grappige verhalen die extra duiding geven en vaak aantonen dat zelfs wereldleiders ook maar mensen zijn. (De oogrol van Angela Merkel naast Poetin blijft me hard bij)

Maar gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel want landen konden vaak oude geschillen opzij zetten, de grenzen openden zich, de euro maakte betalingen makkelijker en we kunnen in quasi elk Europees land bellen en op het internet via onze smartphone voor hetzelfde tarief als in eigen land.

Europa is een evoluerende levend wezen en kent zijn goede en zijn slechte dagen. Soms is het ziek en moet er op zoek gegaan worden naar een geneesmiddel maar gelukkig heeft het continent vaker mooie en gezonde dagen! Europa leeft!

En dan is er dus nu ook de zaalshow 'Dit is Europa' waar Hendrik Vos in zijn heel energetische eigen stijl vol overgave vertelt over hoe de Europese eenmaking is ontstaan. Natuurlijk kon hij moeilijk een boek van meer dan 600 pagina's en een geschiedenis van ongeveer tachtig jaar op anderhalf uur volledig vertellen dus heeft Hendrik zich gefocust op een aantal sleutelmomenten en vooral de hoofdrolspelers. (Over de Britse spelers is nauwelijks een woord gerept tijdens de voorstelling!)

Terwijl we luisterden naar Hendrik, liep Frans Grapperhaus ook op het toneel rond en sleurde deze met houten rechthoekige blokken die ofwel eens grenzen tussen de landen voorstelden, dan weer een treinstel of zelfs kandidaten (en hun volgers) om Europees Voorzitter te worden... Maar Grapperhaus begeleidde Hendrik ook muzikaal met zijn cello! Vooral bij het laatste betoog van Hendrik speelde Frans gedreven en vol passie op zijn instrument (soms net iets te luid waardoor Hendrik nog luider moest praten, al dan niet was dit de bedoeling maar persoonlijk vond ik het een beetje storend) om te eindigen in de Europese hymne (ofwel de negende symfonie van Beethoven, maar dan zonder de gezongen tekst!)

Vos weet alvast de aandacht van zijn luisteraars te trekken en kon héél beknopt een geschiedenis weergeven, eentje die tot op de dag van vandaag speelt en evolueert en hoogstwaarschijnlijk in de toekomst nog verder zal veranderen. Wie weet zal Hendrik Vos nog wel een tweede boek moeten schrijven om de nieuwste ontwikkelingen die zich nadat hij dit boek heeft gepubliceerd hebben afgespeeld in de geschiedenis. Want één ding staat vast: de geschiedenis leeft!

En als ik Joost Klein hier even mag quoten: “Welkom in Europa, jongen!”

Meer recensies van Looneybooks79