On the Road en Stephen King

Looneybooks79 01 februari 2025

Een nieuwe maand dus ook een nieuw boek in de Maanden reeks van Uitgeverij Das Mag. Deze keer mag Rob van Essen een verhaal vertellen over de maand Februari!

De verteller, de schrijver zelf?, tekent elke maand een tekening op het lege vlak van de kalender. In januari werd het een winterlandschap. Maar bij de maand februari, is dat eigenlijk wel een maand?, weet hij geen inspiratie te putten uit zijn geheugen. En dan denkt hij aan het verhaal dat een vriend hem ooit vertelde over 'De Schrikkelman'.

D., de vriend van de verteller/schrijver van dit boek, heeft hem ooit, twintig jaar ervoor, een verhaal verteld dat hij met een schip naar de Verenigde Staten reisde om daar naar Bangor, Maine te gaan om een ontmoeting met Stephen King te regelen en daar zijn idee rond het verhaal van 'De Schrikkelman', die maar om de vier jaar terugkomt uit een parallelwereld op de schrikkeldag. Dat het put uit reeds bestaande verhalen weet iedereen te weerleggen dat alle verhalen ooit al eens verteld zijn. Maar de ontmoeting met Stephen King wordt dan ook beschreven als een soort audiëntie tussen mensen met ideeën, waarbij D. niet de enige blijkt te zijn dus. En King zelf weerlegt het idee van D. omdat er een probleem zit met de tijdspanne van die vier jaar.

En intussen komt er bij de verteller/schrijver maar geen tekening op de kalender. En de enige die hem bij zijn zoektocht gezelschap houdt is de kat, die eerder bezig is met de kleurpotloden over de tafel te laten rollen.

Het tweede boek in deze reeks is een soort van reisverhaal en een ideeënbox op hetzelfde moment met heel wat literaire verwijzingen. En dat de grote Stephen King een rol mag spelen is voor mij alvast een plus hierin. Maar dat hij de tijdspanne weerlegt van vier jaar tussen gebeurtenissen in het verhaal van de Schrikkelman lijkt me onwaarschijnlijk, aangezien hij zelf 'Het' (It) schreef over een personage dat pas om de zeventwintigjaar jaar pas terug opduikt en de toren, die zich in een parallelle wereld bevindt, in Rob van Essens Schrikkelmans verhaal verwijst natuurlijk naar de fantasyreeks die King schreef en waar hij in de jaren tachtig en negentig elke keer heel wat jaren tussenliet vooraleer het volgende deel verscheen. (laten we hier ook niet denken aan George R.R. Martins tijdspanne tussen elk boek in de reeks rond 'Een Lied van Ijs en Vuur' (beter gekend intussen als 'Game of Thrones).

Een kort boekje alweer maar een literair hoogstandje. Soms moet een verhaal niet veel woorden bevatten om gewoon goed te zijn! En hiermee is voor mij de maand februari ingezet! En de verwijzing naar 'On the Road' van Jack Kerouac lijkt dit jaar een beetje een rode draad te worden dus ik heb alvast al besloten dat boek dit jaar ook al eens te lezen.

Meer recensies van Looneybooks79