Grijs (niet Grijzen)

Looneybooks79 10 februari 2025

Het grijs van zijn/haar ogen, de wolken boven het meer die weerspiegelen, de zone tussen zwart en wit… grijs is overal.
In dit intussen vijfde boekje van de reeks rond het kleurenpalet van uitgeverij Oevers mag Frank Heinen, een Nederlandse columnist, journalist en auteur, zijn kleur, grijs dus, aan bod laten komen.
Hij praat hierover de geboorte van het kind dat het leven van ouders verandert, al van voor de geboorte. Maar ook hoe het tijdens de geboorte zelf een grijze zone aansnijdt door niet op natuurlijke manier op deze wereld de kop op te steken.
Aan de hand van verwijzingen naar zowel literatuur als film en series die indruk hebben gemaakt op hem, schrijft hij het vaderschap en de uitdagingen errond van zich af. Ook het ouder worden (grijzen) komt aan bod, zeker bij de komst van het nieuwe kind komt het besef dat de tijd niet stil blijft staan.
In vergelijking met voorgaande delen uit deze reeks was ik minder begaan met deze korte losse gedachten van de schrijver over ouderschap, de dood, de liefde en over familie. De onsamenhangendheid van het boekje maakte het een van de hak op de tak springend relaas en vaak niet altijd even makkelijk te volgen waar het nu echt over ging. De link met de kleur grijs was me ook niet altijd even duidelijk, hoewel het vaak genoeg vermeld werd.
Deze boekjes zijn wel heel snel uitgelezen doordat ze nooit gigantisch zijn en op zich wel vlot lezen. Maar dus van dit deel was ik minder fan, jammer genoeg.

Meer recensies van Looneybooks79