Was het nu 70, 80 of 90?

Looneybooks79 15 maart 2025

Ik geef toe, dit was voor mij een tripje naar mijn jeugd en tienerjaren. Heerlijk om dit te mogen herbeleven dankzij Korneels nostalgisch reisje naar de jaren zeventig, tachtig en vooral de jaren negentig (mijn vormingsjaren).

In tien thema’s bouwt de auteur verder op zijn reeks die hij in de jaren vijftig begon en over de golden sixties tot in deze drie decennia over laat vloeien. We duiken ietsje dieper op de jaren waarin technologische evolutie in een stroomversnelling kwam en zaken die nu ofwel al verouderd of verdwenen zijn ofwel als heel evident lijken voor ons, toen nog allemaal in de kinderschoenen stonden.

Voor de titel van dit boek vond Korneel inspiratie bij een radioprogramma met dezelfde naam op de zender Studio Brussel. Elke zaterdag- en zondagochtend sinds ergens mid jaren negentig tot ver in de jaren 2000 (toen veranderde de titel naargelang het opschoof van decennium), luisterden we naar de muziek uit deze decennia met presentatie van onder andere Thomas de Soete.

Het boek pakt enkele thema’s opnieuw aan die ook in de voorgaande boeken ter sprake kwamen en bouwt erop verder zoals het huishouden, eten, wonen, televisie kijken en mobiliteit. Maar aangezien de technologie niet stil bleef staan kwamen er een paar nieuwe thema’s aan bod zoals nieuwe muziekdragers (cassette en later de CD en de Walkman of Discman), een thema over bankieren, internet, communicatie (de gsm werd geïntroduceerd, chatten en e-mail vond zijn weg in de huiskamers), computers en spelconsoles met de nodige keuze aan games.

Er werden heel wat dingen in het dagelijkse leven van de ‘gewone man en vrouw’ binnengelaten die later ook weer verdwenen. Denk maar aan videotheken (wie weet nog dat ie VHS banden en later DVD’s ging huren?), floppydiscs (wat een geklungel was dat soms).

Ook de discountwinkels zoals Aldi, Lidl en Colruyt (the OG) met hun eigen ‘witte producten’ en merknamen vonden een weg in het straatbeeld. Antennes verdwenen van de daken, de protonkaart was een manier om bij de bakker te betalen, semafonen en biepers waren de voorlopers van sms’en…

En dan waren er een aantal rages waarvan eentje de verzamelwoede opriep van een meute kinderen en tieners, de flippo. Alleen jammer dat die toch net in het verkeerde euhm keelgat terechtkwam!

Kortom, drie decennia vol uitvindingen en vooruitgang. Of was het toch maar beter eenvoudiger gebleven zonder constant bereikbaar te zijn, zonder een mogelijke oplichter via het internet tegen te komen en zonder te moeten vrezen dat je opgepakt wordt omdat je dat ene liedje illegaal hebt gedownload?

Korneel De Rynck is historicus en schrijver en na de fifties en sixties pakt hij nu drie decennia aan in dit boek. Benieuwd of hij zich ooit zal wagen aan de laatste twee decennia die na dit boek zouden kunnen komen? Of laten we die beter rusten?

De recensie voor de twee voorgaande boeken in deze reeks kan je vinden op onderstaande link:

Meer recensies van Looneybooks79

De sirenen is de nieuwe roman van bestsellerauteur Emilia Hart, een krachtig relaas over de veerkracht van vrouwen en de magie van de zee. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.