Een bijzondere inkijk

Looneybooks79 12 april 2025
3,5/5*

Na (ongelukkige?) racistische uitspraken van Connor Rousseau (voorzitter van een progressieve partij) tegen de Roma-bevolking in een café, naar eigen zeggen zattemansklap, stond niet alleen Sint-Niklaas maar ook gans het land (met conservatieve partijen op kop) en alle Roma gemeenschappen in rep en roer (terecht)

Dit gaf Margot Vanderstraeten een aanleiding tot dit boek, door diep door te dringen in de gemeenschap die door velen wordt verjaagd, veracht, verwenst… zonder kennis van zaken te hebben. Vooroordelen winnen het vaak van gezond verstand.

Dus vandaar het belang om de Roma zelf aan het woord te laten. Margot kreeg toegang tot hen en mocht hen interviewen (namen werden veranderd) en zo krijgen wij Roma-leken (of Gadzji = niet-Roma) inzicht in een wereld die voor ons anders mag lijken en niet altijd strookt met hoe wij tegen de wereld aankijken.

Of mijn persoonlijk beeld van de Roma veranderd is door dit boek maakt op zich niet veel uit (ik kan zeggen dat ik enkele dingen heb bijgeleerd en hier en daar de vooroordelen heb moeten verzachten en andere toch ook bevestigd heb zien worden) maar het is wel duidelijk dat dit boek een beeld toont van een volk dat heel vaak het slachtoffer is geworden van onderdrukking en vervolging. Maar ik heb niet gevoel dat zij zich daardoor in een slachtofferrol laten drukken. Roma leven volgens hun eigen wetten en regels maar willen ook integreren. Doe tegenstrijdigheid zorgt ook vaak binnen de gemeenschap voor de nodige problemen. En Roma is niet alleen maar een term voor een nomadenvolk uit Balkanlanden of het Oostblok, ook dat vooroordeel en misverstand is dankzij dit boek uit de wereld geholpen.

Meer recensies van Looneybooks79