IJzersterk

Loortje Leest 07 februari 2025
Sara Linton is op het politiebureau van Grant County een lastig gesprek met haar ex-man Jeffrey Tolliver aan het voeren. Na hun scheiding bleven de twee om elkaar heen draaien en sinds een tijdje hebben ze weer een relatie. Onlangs heeft Jeffrey Sara opnieuw ten huwelijk gevraagd en Sara twijfelt of dat nu wel zo’n goed idee is. Terwijl ze dat op Jeffrey’s kantoor probeert uit te leggen, staan er twee jonge mannen in het halletje van het politiebureau en beginnen opeens wild om zich heen te schieten. Er ontstaat een gijzelingssituatie waarbij de gekwelde Lena Adams in actie moet komen om dit tot een zo goed mogelijk einde te brengen.

---Boeten voor een daad uit het verleden---
Net voordat de mannen binnenkwamen was de onbeholpen agent Brad Stephens een groepje basisschoolkinderen aan het rondleiden. Ze bevinden zich allemaal bij de bejaarde receptioniste Marla Simms in de hal van het bureau wanneer het geweld zonder aankondiging losbarst. Agent Matt Hogan wordt tijdens die eerste salvo door zijn hoofd geschoten en ook een kind dat probeert te ontsnappen wordt door een kogel verwond.

Jeffrey wordt in zijn schouder geraakt en Sara moet alles uit de kast halen om te voorkomen dat hij doodbloedt. Al snel wordt duidelijk dat de twee jonge mannen deze hele actie op touw hebben gezet omdat ze vinden dat Jeffrey moet boeten voor een daad uit het verleden. Ze denken alleen dat ze Jeffrey al dood hebben geschoten, ze hebben niet door dat dat kapot geschoten hoofd ooit van Matt Hogan was. Jeffrey ligt bloedend naast Sara, die hem nu Matt noemt om haar ex-man in leven te houden.

Terwijl Sara probeert uit te vogelen wie deze mannen zijn en waarom ze Jeffrey te grazen willen nemen, gaat ze in gedachten terug naar de periode dat ze Jeffrey net kende en met hem naar zijn geboortestadje Sylacauga ging. Het werd haar daar al snel duidelijk dat Jeffrey in zijn jongere jaren het nodige had uitgevreten, maar was dat zo erg dat er nu zoveel mensen gedood en gegijzeld moeten worden?

---De beste kans---
Lena Adams maakt zich op dat moment klaar voor haar eerste werkdag als terugkerend rechercheur. Door een ruzie met Jeffrey heeft ze een tijdje als campus beveiliger op de lokale universiteit gewerkt. Ze is alleen een te getalenteerde rechercheur om daar weg te kwijnen, dus toen ze ondanks haar koppigheid en vroegere trauma’s het voor elkaar kreeg om het met Jeffrey bij te leggen, mocht ze terugkomen naar het politiecorps van Grant County.

Zodra ze aan komt rijden staat Nick Shelton van het Georgia Bureau of Investigation haar op te wachten. Zij is hun beste kans om snel en relatief veilig een einde aan deze bloederige gijzelingssituatie te maken, de vraag is alleen of Lena hier al wel klaar voor is.

“Lena zette de doos neer en voelde hoe haar longen trilden in haar borst toen ze probeerde adem te halen. Ze klemde haar kaken op elkaar om te voorkomen dat haar tanden zouden gaan klapperen. Ze was nog nooit in haar leven zo bang geweest. Waarom was ze bang? Er waren momenten in het verleden geweest dat ze de dood had verwelkomd, hem zelfs had gesmeekt haar te komen halen, maar nu verstijfde ze bij de gedachte vermoord te worden.”

---IJzersterk---
Je zou denken dat het grootste deel van dit verhaal over de gijzeling in het politiebureau van Grant County gaat, maar niets is minder waar. In feite is het boek voornamelijk op het verleden gebaseerd, op de periode dat Jeffrey en Sara nog niet lang samen waren en hij haar voor het eerst naar Sylacauga nam. Hier leerde Sara Jeffrey van een hele andere kant kennen en dat was lang niet altijd zijn beste kant.

Een behoorlijke tijd vond ik het storend dat er zoveel aandacht naar het verleden ging, ik vond die gijzeling veel spannender en wilde daar meer over lezen. Maar op een bepaald punt begreep ik waar Karin Slaughter met die hele uitgebreide flashback naartoe ging en kon ik niet anders dan concluderen dat ook dit verhaal uit de Grant County -serie weer ijzersterk in elkaar zit.

Deze recensie is ook op mijn blog gepubliceerd: https://loortjeleest.nl/

Meer recensies van Loortje Leest