Vriendschap en creatieve oplossingen
Heel de klas van Rocca is in rep en roer, want het is tijd om aan de voorbereidingen van hun eindmusical te beginnen. Rocca en haar beste vriend Mounir kijken daar erg naar uit, maar toch ook weer niet. Ze zitten in groep 8 en die eindmusical markeert ook het einde van hun basisschooltijd. Na de zomer gaat iedereen naar een andere middelbare school. Dan krijgt Mounir opeens van zijn ouders te horen dat hun flat wordt gesloopt en dat ze hebben besloten om naar de andere kant van het land te verhuizen. Zowel Mounir als Rocca zijn het erover eens dat dit een ramp is en dat ze ervoor moeten zorgen dat Mounir gewoon in dezelfde stad blijft wonen.
---Madame Liu---
Rocca denkt met haar Oma Sala genoeg manieren bij de hand te hebben om het probleem van Mounirs verhuizing op te lossen. Oma Sala is namelijk toverkok, onder naam Madame Liu brouwt zij (steeds vaker met behulp van Rocca) allerlei middeltjes om mensen te helpen die bijvoorbeeld last hebben van liefdesverdriet. Of zenuwen. Oma Sala zal vast wel een toverdrankje kunnen maken zodat de ouders van Mounir van gedachten veranderen. Of dat de mensen die de flat van Mounir willen slopen opeens hele andere ideeën krijgen.
Oma Sala ziet het alleen helemaal niet zitten om nietsvermoedende mensen stiekem een toverdrankje toe te dienen zodat zij doen wat Rocca en Mounir willen. Ze zegt dat ze dit niet gaat doen en verbiedt Rocca om zelf te proberen om een toverdrankje te maken. Mounir weet alleen dat Oma Sala toverkok is EN DAT Rocca zelf inmiddels ook aardig bedreven is. Hij probeert Rocca over te halen om tegen Oma Sala in te gaan. Hij is wanhopig, hij wil helemaal niet verhuizen!
Eigenlijk heeft Rocca geen keuze. Ze wil kost wat kost haar vriendschap met Mounir in stand houden. Daarom gaat ze tegen haar oma’s regels in.
---De verboden boeken van Oma Sala---
Als eerste zal Rocca een recept moeten zien te vinden om een goed toverdrankje te kunnen maken. Daarvoor zal ze in de verboden boeken van Oma Sala moeten kijken en het is al een hele opgave om dat stiekem te doen. Bovendien mag ze tijdens het toverkoken geen enkele fout maken, want dat zou vreselijke gevolgen kunnen hebben.
“Over minder dan een week was de verjaardag van Sai en het zag er niet naar uit dat er nog een ander moment zou komen om hun iets toe te dienen. En stel nou dat het mislukte, dat ze per ongeluk een verkeerde dosis gaf van dat recept (dat ze dus nog moest vinden) en dat ze hen vergiftigde? Maar dan echt vergiftigde, ziekenhuis-vergiftigen, in-ambulance-afgevoerd-worden-vergiftigen? Wat zou er dan gebeuren? Rocca kreeg het warm van de gedachte en toen ze aan Oma Sala’s mogelijke reactie dacht, brak het zweet haar helemaal uit.”
---Vriendschap en creatieve oplossingen---
In dit derde deel over Rocca vertelt Sharid Alles haar verhaal over Oma Sala die het toverkoken aan haar kleindochter wil doorgeven verder door dit keer barrières over goed en kwaad op te werpen. En door Rocca met strenge regels kennis te laten maken. Het resultaat is een ontroerend boek over vriendschap en creatieve oplossingen.
De eerste twee delen uit deze serie stonden vooral bol van de opmerkelijke toverdrankjes, de bijzondere ingrediënten en de komische uitwerkingen van deze drankjes. In dit nieuwe verhaal is dat station gepasseerd, het toverkoken is inmiddels bekend. Ergens vond ik dat jammer, mijn zoon en ik vonden het allebei heel leuk om over al die grappige kooksels te lezen.
In dit boek is veel meer conflict tussen de hoofdpersonages en dat was even wennen. De uitkomst is alleen uiteindelijk zo mooi dat de humor achteraf gezien helemaal niet nodig was, het boek is prachtig geworden en had helemaal geen grapjes nodig.
Deze recensie is ook op mijn blog gepubliceerd: https://loortjeleest.nl/
---Madame Liu---