Genadeloze urgentie

Loortje Leest 07 februari 2025
Mats Krüger staat te trillen op zijn benen als hij tegen middernacht op het vliegveld van Buenos Aires op de rechtstreekse vlucht naar Berlijn stapt. Hij had een bericht van zijn dochter Nele gekregen dat haar weeën waren begonnen en ondanks zijn beklemmende vliegangst had hij direct een vlucht naar zijn thuisstad geboekt. Zijn relatie met zijn enige dochter was al jaren erg slecht, maar nu Nele haar eerste kind krijgt heeft ze toch weer contact gezocht. En Mats is daar dankbaar op in gegaan. De vlucht is alleen amper onderweg als hij te horen krijgt dat Nele tijdens haar bevalling is ontvoerd en dat zij en het kindje alleen zullen blijven leven als Mats een vreselijke opdracht uitvoert.

---Wie mag er blijven leven?---
Mats is een ervaren psychotherapeut en heeft in zijn carrière vele patiënten geholpen met hun trauma’s. In eerste instantie in Berlijn en sinds een aantal jaren in Buenos Aires. Hij heeft van alles aangegrepen om ervoor te zorgen dat hij zijn eigen vliegangst zoveel mogelijk kan beteugelen. Maar als hij een telefoontje krijgt dat zijn dochter zonder medische zorg wordt vastgehouden terwijl ze ieder moment kan bevallen, zijn al die voorbereidingen nutteloos.

De stem vertelt hem dat er een voormalig patiënte van hem aan boord van het vliegtuig is en dat het zijn taak is om ervoor te zorgen dat die patiënte aan de hand van haar vroegere trauma’s zodanig doordraait dat het vliegtuig neerstort. In eerste instantie heeft Mats geen idee over welke patiënte het gaat, maar dat doet er voor hem ook niet toe. Het is opeens aan hem om te beslissen wat hij belangrijker vindt: het leven van zijn dochter en kleinkind of het leven van de ruim 600 passagiers aan boord van het vliegtuig.

Al snel wordt duidelijk wie hij moet gaan ‘bewerken’ en is het tijd om een keuze te gaan maken. Of een manier zien te bedenken zodat iedereen dit gaat overleven.

---Het lot van Nele---
Terwijl Mats koortsachtig naar een oplossing zoekt, wordt Nele in een oud slachthuis vastgehouden. Ze was eigenlijk die dag ingepland voor een keizersnede en met een taxi onderweg naar het ziekenhuis, maar de taxichauffeur had andere plannen. Het ziet er nu naar uit dat ze op een natuurlijke manier zal moeten bevallen, onder behoorlijk uitdagende omstandigheden.

“Ze had zelf geen idee wat ze eigenlijk wilde schreeuwen in die lege hal, waarin geen cardiotocograaf, geen hartslagmeter en niet eens handdoeken waren. Alleen de psychopaat achter de camera, die niet had opgehouden met huilen terwijl hij haar pijn filmde. Het liefst had ze het toestel van de standaard geschopt, maar dat ging niet vanwege haar vastgebonden benen.”

In de tussentijd heeft Mats contact kunnen leggen met oud-collega Feli. Het is de bedoeling dat ze later die dag gaat trouwen, maar toch weet Mats haar te overtuigen dat ze op zoek moet gaan naar Nele. Zal Feli op tijd komen?

---Genadeloze urgentie---
Natuurlijk lees ik als thrillerliefhebber aan de lopende band spannende boeken. Maar zo en nu dan zit er een boek bij dat echt onmogelijk is om weg te leggen. Stoel 7a van Sebastian Fitzek is zo’n boek. Al in de eerste bladzijdes zet de auteur zo’n genadeloze urgentie in zijn verhaal dat je als lezer volledig aan de pagina’s wordt vastgezogen. Zoveel spanning is ook voor mij vrij zeldzaam.

Het verhaal zit uitstekend in elkaar, komt op de juiste momenten met net wat meer duidelijkheid en is door de verspringende vertelperspectieven tussen Mats, Nele en Feli ook nog eens ontzettend dynamisch. Natuurlijk zijn er momenten dat er wat vergezochte gebeurtenissen voorbijkomen, maar dat is geen seconde echt storend geweest. De conclusie is uiteindelijk zowel verrassend als verbijsterend en dat vind ik belangrijker.

Ik heb nog nooit eerder een boek van Sebastian Fitzek gelezen, maar één ding is zeker: daar gaat snel verandering in komen.

Deze recensie is ook op mijn blog gepubliceerd: https://loortjeleest.nl/

Meer recensies van Loortje Leest