Erg matig
Iris van Vliet is maar wat opgelucht als ze op het vliegveld van het IJslandse Reykjavik landt. Dat is niet omdat ze vliegangst heeft – ze heeft in haar nog vrij jonge leven al heel wat afgereisd – maar omdat ze blij is dat ze een vreselijke situatie in Nederland nu echt achter zich kan laten. Ze gaat als au pair in het gezin van de gastvrije Finnur en Maren werken en wordt daar met open armen ontvangen. Haar nieuwe leven in IJsland voelt ondanks de kou al snel als een warm bad, maar dan wordt er een vrouw op gruwelijke wijze vermoord en krijgt Iris met valse beschuldigingen te maken. Ze besluit zelf naar de moordenaar op zoek te gaan, maar moet daarbij levensgevaarlijke risico’s nemen.
---Vlinders in haar buik ---
Het gezin van Finnur en Maren bestaat uit vier kinderen: de twee tieners Lukasz en Lilja die Maren met haar vorige man Dario kreeg, de peuter Einar en baby Elva. Iris is vooral aangenomen om voor de twee kleintjes te zorgen terwijl Finnur en Maren aan het werk zijn, toch kan Iris het ook al heel snel goed met Lilja vinden. Lukasz is een heel ander verhaal.
Als typische puber is Luksz nors, permanent geïrriteerd over alles in zijn buurt en altijd uitgehongerd. Hij verzet zich hevig tegen de aanwezigheid van Iris en alhoewel zij in eerste instantie denkt dat dit wel zal bijtrekken, blijkt dit na een tijdje ijdele hoop te zijn. Het is alsof er iets met die jongen is, maar Iris krijgt haar vinger er niet achter.
Uiteraard ontmoet Iris ook al snel Dario, de vader van Lukasz en Lilja, en van hem krijgt ze direct vlinders in haar buik. Ze vindt hem een aantrekkelijke, vriendelijke man die haar ook nog eens heel leuk lijkt te vinden. Een relatie met hem is alleen geen goed idee, dus zullen ze hun wederzijdse gevoelens moeten zien te onderdrukken.
Maar dan wordt er opeens een vermoorde vrouw in het bos bij Reykjavik gevonden. Dat is meteen groot nieuws, want de misdaadcijfers in IJsland zijn ontzettend laag. De schok is nog groter als blijkt dat het om Brynja gaat, de ex-vriendin van Dario. Binnen een mum van tijd staat de politie bij hem op de stoep en wordt hij gearresteerd. Iris weet alleen zeker dat hij geen moordenaar is en gaat zelf op onderzoek uit.
---Het geheim van Iris---
Iris weet het zeker, Dario wordt vals beschuldigd. Dat zorgt ervoor dat er bij haar allerlei alarmbellen afgaan, want ze heeft zelf heel veel ervaring met valse beschuldigingen en hoe die een leven tot in de kern kunnen verwoesten. Het was de reden waarom ze Nederland is ontvlucht en alhoewel ze zich in IJsland thuis voelt en die nare periode achter haar ligt, laait haar trauma door de arrestatie van Dario in alle hevigheid op. De herinneringen aan de laatste weken in Nederland liggen immers nog vers in haar geheugen.
“Met tegenzin trok ze haar schoenen aan. Ze had het boodschappen doen zo lang mogelijk uitgesteld, maar nu moest ze echt gaan. De koelkast was zo goed als leeg en de shampoo was op. Even had ze overwogen om op het rustigste moment van de dag te gaan: tussen twaalf en één, maar de ervaring had haar geleerd dat het dan nog erger was dan op de drukke momenten. Als de winkels vol waren met klanten was de kans groter dat niemand haar opmerkte dan wanneer er slechts een paar mensen waren.”
---Erg matig---
Ik had eerder al eens een boek van Tamara Geraeds gelezen, Doden praten niet. Dat vond ik een erg goed verhaal vol met spanning, echt zo’n boek dat je moeilijk weg kan leggen. Ik keek er dus behoorlijk naar uit om in dit nieuwe verhaal te duiken, maar ergens nadat de situatie was geschetst en de leuke feitjes over IJsland ver opgedroogd waren, begon het me behoorlijk te vervelen.
Nu ben ik niet iemand die zomaar een boek ongelezen terug in de kast zet, dus ik las stug door. Veel beter werd het alleen niet. Ik zag al vrij snel aankomen wie de werkelijke moordenaar was en bovendien vond ik de hele reden van de vlucht van Iris naar IJsland ook zwaar overtrokken.
Al met al vond ik het een erg matig boek. Jammer, leuk geprobeerd, maar niet mijn ding.
Deze recensie is ook op mijn blog gepubliceerd: https://loortjeleest.nl/
---Vlinders in haar buik ---